Ma 2021. 10 22.
Előd, Szalóme, Kordélia napja van.
Látogatók száma : 51088956    
Honlapkeszites

Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel

Hatvanhárom évvel ezelõtt halt meg Robert Capa, a híres, magyar származású fotóriporter, haditudósító: Vietnamban fotózta a franciák hadmûveleteit, mikor taposóaknára lépett. Több fotója is történelmi pillanatokat örökített meg az utókor számára. Munkája során hitvallása volt: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.


Friedmann Endre Ernõ Budapesten született, 1913-ban. Õ volt a 20. század közepén a „háború fényképésze”, a korabeli sajtófotó egyik legmarkánsabb alakja. 1931-ben hagyta el Magyarországot, majd 1933-ban, zsidó származása miatt Párizsba költözött. A spanyol polgárháborúban kezdte haditudósítói pályáját, mindig tûzvonalban volt, és egy azóta is kedvelt, új stílust teremtett, mert annyira testközelbõl ábrázolta a háborút, mint elõtte senki más. A spanyol hadszíntéren 1936-ban készített, a „milicista halála” címû fotója hozta meg számára a világsikert, ekkortól már nemcsak a francia VU-, hanem az amerikai LIFE-magazin is rendre megvásárolta és leközölte fotóit.

Öt csatateret is megjárt mozgalmas élete során: ott volt a spanyol polgárháborúban, majd a japánok kínai inváziójakor. Megjárta a második világháború európai hadszíntereit, az elsõ arab-izraeli háborút a Szentföldön, majd Indokinába ment, a halál is ott érte. A LIFE megbízásából tudósítani ment a polgárháború sújtotta Indokinába, ahol a franciák egyre elkeseredettebben igyekeztek megvédeni utolsó gyarmataik egyikét. 1954. május 25-én reggel egy francia ezreddel, gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítõ útra. Útközben a francia katonákat, leégett, kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta. Délután 3 óra elõtt 5 perccel, az alakulat parancsnokának határozott figyelmeztetése ellenére felkapaszkodott egy kis dombra, hogy látképet készíthessen a környékrõl. Ekkor lépett egy taposóaknára, amely felrobbant és azonnal megölte.1955-ben a LIFE és az American Overseas Press Club megalapította az évente kiosztandó Robert Capa díjat a legjobb olyan fényképekért, amelyeknek fotózása, elkészítése kivételes bátorságot és vállalkozó szellemet igényelt.

Dr. P. A.2017-05-27 08:33:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül