Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55416928    
Honlapkeszites

150 éves a hivatalos magyar statisztika

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hivatalos magyar statisztika fennállásának 150. évfordulóját ünnepli, a kiegyezéssel párhuzamosan jött létre a magyar nemzeti és állami intézményrendszer - mondta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen.


Felidézte, hogy Keleti Károly vezetésével 1867. május 25-én alakult meg a Földmívelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium keretei között hatfõs statisztikai szakosztályként a mai hivatal elõdje. A hivatal 1871-ben önállósodott Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal néven, ekkor kezdõdött a nemzeti statisztikai hivatal független mûködése.     

Ismertetése szerint a statisztika törvényi háttere Keleti Károly (1833-1892) kezdeményezésére 1874-ben alakult ki, napjainkig összesen hét törvényt adtak ki a statisztikai tevékenység szabályozására. A legutóbbi az idén január elsején lépett hatályba.     

A KSH elnöke kiemelte: a törvényeken végigvonuló legfõbb mûködési garanciák az adatvédelem, a tudományos igényesség, a szakmai függetlenség és a kapcsolattartás a nemzetközi szervezetekkel. Kitért arra, hogy jelenleg modernizációs folyamat zajlik, amely a szervezeti struktúra és a munkafolyamatok technikai fejlõdéshez igazítását jelenti, mindez 2018 végére lezárul.     

Vukovich Gabriella elmondta, hogy az elmúlt 150 év rendkívül gazdag eredményeket hozott a statisztikatudomány, a statisztikai megfigyelés és adatgyûjtés, a statisztikai módszertan és alkalmazások, valamint a statisztikai szervezet és oktatás területén. A hivatal a legnehezebb idõkben is megõrizte szakmaiságát, nemzetközi szinten is tekintélyes szervezetként tartják számon - hangsúlyozta.     

Elmondása szerint a 2017. január elsején hatályba lépett törvény a hivatalos statisztikáról a korábbiaknál nagyobb garanciát jelent arra, hogy az intézmény a Hivatalos Statisztikai Szolgálat központi szereplõjeként mint szakmailag független kormányhivatal végezze hivatalos statisztikai tevékenységét. Az elõdök által hagyományozott alapvetõ értékeket érvényesítik: a szakmai függetlenséget, pártatlanságot, objektivitást, megbízhatóságot, minõség iránti elkötelezettséget, a statisztikai adatok bizalmas kezelését, valamint költséghatékonyságot.     

Ismertette, hogy a KSH elnökének munkáját tanácsadó, véleményezõ testület segíti, az Országos Statisztikai Tanács, amely az adatszolgáltatók és adatfelhasználók képviselõibõl áll. A hivatalos statisztikai tevékenységgel kapcsolatos kérdések megvitatására ezenkívül 2017. március 20-án megalakult a Hivatalos Statisztikai Szolgálatot alkotó szervezetek delegáltjaiból álló Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület - tájékoztatott.     

Freid Mónika, a KSH elnökhelyettese elmondta: a hivatalt 22 elnök irányította, a jelenlegi a 23. Az elnökök túlnyomórészt férfiak voltak, a két kivétel Nyitrai Ferencné, valamint a jelenlegi elnök, Vukovich Gabriella. A hivatal történetének elsõ harminc éve nem volt zökkenõmentes, 1898-ig, a statisztikai palota - a jelenlegi Keleti Károly utcai székház - átadásáig kilencszer költözött.     

Szólt arról, hogy a KSH könyvtára Magyarország elsõ közkönyvtára és egyik legnagyobb szakkönyvtára, 1897-óta kötelespéldány-jogosultsággal rendelkezik, azaz minden Magyarországon megjelenõ kiadványból megilleti egy példány. Az intézmény mindenki számára nyitott - tette hozzá.

MTI - Kanizsa2017-05-24 15:26:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül