Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54795839    
Honlapkeszites

Régészet napja - Mamutvadászat, régészeti memóriajáték a Göcseji Múzeumban

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum programjai a közösségek régen és ma tematika köré épülnek a régészet napján. Készülve a közelgõ gyermeknapra, a fiatalabb generációt is izgalmas programokkal várják szombaton délután: a gyerekek egyebek mellett kipróbálhatják a régi idõk játékait, régészeti memóriajátékon, izgalmas kincskeresõ kalandban és játékos mamutvadászaton vehetnek majd részt.


A zalaegerszegi programok egyik központi eleme a mamut lesz - mondta el Simmer Lívia régész-muzeológus az MTI-nek. Felidézte, hogy Zalaegerszegen elõször az 1900-as évek elején bukkantak mamutcsontváz-darabokra, a nyolcvanas években pedig mamutagyar-darabok és fogak kerültek elõ. Az õsállat három méternél magasabb lehetett. "A kiásandó csontokból nem lehetetlen, hogy az állatot össze lehetne rakni" - írta a Magyar Paizs címû újság az 1902 augusztusában megjelent számában.     

A látogatók a régésztárban megtekinthetik az eredeti darabokat, és kartonelemekbõl akár egy saját papírmamutot is összeállíthatnak - mondta el Simmer Lívia.     

Beszélt arról is, hogy a régészeti feltárások során számos más, különleges állatcsont is elõkerült. Mint fogalmazott, a régészet szerves részét képezi az archeozoológia, az állatcsontokból a szakemberek következtetéseket tudnak levonni például a táplálkozási szokásokról, az emberek életmódjáról. A restaurátormûhelyben a kevésbé ismert csonteszközöket, például a csontkorcsolyát is bemutatják.     

A múzeumi séta során a régésztárban megadott sablon alapján újkõkori hosszúházat építhetnek a látogatók, amit fantáziájuk szerint neolitikus motívumokkal díszíthetnek. A memóriajátékban a Zala megyében elõkerült legszebb leletekrõl, érdekes épületekrõl készült kártyalapokat kell majd összepárosítani.     

A Kisfaludy-teremben a korhû jelmezbe öltözött Eke István régész az ásatásokon elõkerült leletek, a fürdõket, a vásártereket ábrázoló fotók alapján a római kori közösségi tereket mutatja be.     

Orha Zoltán régész szerzetesi csuhában tart vetítéssel egybekötött elõadást az alkohol történetérõl. Beszél a kolostorpálinkák jelentõségérõl és kitér arra is, hogy milyen régészeti leletek utalhatnak arra, hogy az adott idõszakban alkoholt készítettek, vagy legalább erjesztéssel foglalkoztak. A régészeti leltek tanúsága szerint az alkoholkészítés egészen az õskori idõkig nyúlik vissza.     

A játék, mint szórakozási, versengési forma ugyancsak egyidõs az emberiséggel. A régészet napján a régi idõk társasjátékait - egyebek mellett a malom és a kockajátékot - is kipróbálhatják a látgatók. Magukra ölthetik a régi idõk ruháit, az õskori, római és Árpádkori leletek alapján különleges, egyedi ékszereket készíthetnek vékony dróthuzalból.     

Az óvodások, kisiskolások kincskeresõ játékon vehetnek részt, a homokba rejtett apró tárgyakat szita és lapát segítségével gyûjthetik össze - ismertette a régész-muzeológus.

MTI - Kanizsa2017-05-24 12:36:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül