Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54773970    
Honlapkeszites

Az állattartás hagyományait mutatják be Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait idézik meg a Nálatok laknak-e állatok? címû rendezvényen, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban.


A kétnapos program célja, hogy felnõttek és gyerekek közelrõl is megismerjék mindazon állatokat, amelyek egykoron szervesen hozzátartoztak a paraszti élethez - mondta el Kaján Imre múzeumigazgató a programismertetõ sajtótájékoztatón.     

Hozzáfûzte: a 21. században megváltozott a világ, az apróbb falvakban is csak elvétve található egy-két haszonállat, a tollfosztás pedig egyre ritkább eseménynek számít.      

A múzeumnak kötelessége bemutatni, miként mûködött a gazdaság a régi világban, hogy kapcsolódott az épített környezet az életmódhoz, és ezen keresztül az állattartáshoz - hívta fel a figyelmet a múzeumigazgató.     

Szombaton a kutyáké lesz a fõszerep: felvonultatják a hungarikummá nyilvánított, kilenc magyar kutyafajtát. A vadászkutyák a munkabemutatókon is részt vesznek, így a látogatók azt is megfigyelhetik, hogy milyen módszerekkel lehet kiképezni a négylábúakat - errõl már Orbán Sándor, a Zala Megyei Kynológiai Egyesület elnöke beszélt.     

Kitért arra is, hogy az egyesület célja az állatok megszerettetése, és ezen keresztül a felelõs állattartás kialakítása - hangsúlyozta Orbán Sándor.     

A portákat a magyar kutyafajták mellett õshonos állatok - ló, magyar tarka tehén, mangalicák, szamarak, hagyományos cigája, rackajuh - népesítik majd be - ismertette Varjú András, a falumúzeum osztályvezetõje.     

Lesznek simogatható nyuszik és ez alkalommal különleges állatokat is lehet majd látni a skanzenben. Több nyúl-, galamb- és kutyatenyésztõ is elfogadta a múzeum meghívását, és állataikkal érkeznek a városkörnyékén élõ gazdálkodók is.     

Az állattartáshoz kapcsolódnak a kézmûves foglalkozások és a zenei programok is.     

Május 20-án A hátsó udvar hõsei címû rajzpályázatra érkezett alkotásokból nyílik kiállítás, a program népszerûségét jelzi, hogy a felhívásra csaknem 300 pályamunka érkezett.

MTI - Kanizsa2017-05-17 15:29:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül