Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408206    
Honlapkeszites

Palkovics a Zalaegerszegen épülõ egyedülálló jármûipari tesztpályáról tartott elõadást az OECD-ben

Palkovics László az elektromos hajtású jármûvek, és azon belül is a vezetõ nélküli autók fejlesztésében és gyártásában történõ magyar részvételrõl tartott elõadást kedden Párizsban a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) magas szintû munkareggelijén.


Az Emberi Erõforrások Minisztériumának oktatásért felelõs államtitkára kormánybiztosi minõségében elsõsorban azt a 250 hektáros területû jármûipari tesztpályát mutatta be, amelynek alapkõletétele május 19-én lesz, napra pontosan egy évvel azután, hogy a magyar vállalatok igényeinek felmérését követõen kormánydöntés született arról, hogy 35 milliárd forintot biztosítanak állami forrásból az építkezéshez.      

A magyar OECD/UNESCO képviselet munkareggelijére olyan magas szintû résztvevõk kaptak meghívást, mint Mari Kiviniemi fõtitkár-helyettes, Andrew W. Wyckoff tudományos és technológiai igazgató, Monserrat Gomendió oktatásügyi és készségfejlesztési igazgató-helyettes, illetve számos tagállam nagykövete. Az államtitkár tájékoztatása szerint valamennyien elismerõleg szóltak arról, hogy a magyar kormány kikérte az adott iparág véleményét, s annak megfelelõen döntött a beruházásról, hiszen egy-egy iparág önállóan nem lenne képes ekkora befektetésre.     

Palkovics László a találkozó után az MTI-nek elmondta: azt is egyedülállónak és kiemelkedõnek tartották az OECD-ben, hogy a magyar kormány a konzultációkat követõen az igényeknek megfelelõen vállalta, hogy létrehozza a kutatási infrastruktúrát. A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy nem egyszerûen egy pályáról van szó, hanem egy olyan komplett szakmai tesztkörnyezetrõl, egyetemi képzéseket is beleértve, amely egyedülálló a világon. Mindennek célja, hogy szakembereket is biztosítson Magyarország a fejlesztéshez.     

Az államtitkár kiemelte, hogy a mobilitás kérdéskörnek a társadalmi szintû kezelése az OECD egyik fõ területe. A világban zajló folyamatok azt mutatják, hogy a népesség növekedésével párhuzamosan nem fejlõdik elég gyorsan az infrastruktúra, miközben az emberiség nagyobb része a jövõben városokban fog élni. Mindezek miatt olyan fogyasztói megoldásokat és munkaszervezési lehetõségeket is keresnek a kutatók, amelyek célja, hogy kevesebbet közlekedjenek az emberek gépkocsival.     

Az OECD-nak abban van meghatározó szerepe, hogy a társadalmi igényekre adandó konkrét válaszokban az állam szerepének meghatározásában és az oktatási és képzési rendszerek korszerûsítését illetõen segítsen, mégpedig jogszabály-alkotási kezdeményezésekkel. Palkovics ezek közül kiemelte a digitalizáció kérdését az adatkezelésben, valamint az információs technológia biztonságának szavatolását és azok alkalmazásának szorgalmazását.       

A világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójából 15 jelen van Magyarországon. A jármûgyártás a teljes magyar feldolgozóipari közvetlen külföldi mûködõ tõke befektetési (FDI) állomány nagyjából 20 százalékát adja, és a beszállítókat is ideértve összesen több mint 140 ezer ember dolgozik az ágazatban.

MTI - Kanizsa2017-05-16 15:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül