Ma 2023. 3 24.
Gábor, Karina napja van.
Látogatók száma : 54772352    
Honlapkeszites

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelik a 770 éves jubileumot Zalaegerszegen

Nagyszabású rendezvénysorozattal, tudományos és várostörténeti konferenciákkal, tematikus hétvégékkel, színvonalas fesztiválprogramokkal ünneplik a város elsõ, 1247-es keltezésû írásos említésének 770 éves jubileumát idén Zalaegerszegen.


Az egy hónapon át tartó programsorozat május 12-én a városnapjához kapcsolódó ünnepséggel veszi kezdetét - mondta el a programismertetõ sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán.     

A hagyományok szerint megkoszorúzzák Kovács Károlynak, a város elsõ polgármesterének emlékmûvét, majd az ünnepi közgyûlésen átadják a díszpolgári és a Pro Urbe Zalaegerszeg díjakat. A Mindszenty téren felavatják Farkas Ferenc köztéri alkotását, a makettet a szobrászmûvész a város elsõ ismert ábrázolása alapján készítette. Az avatási ünnepségen a város 770 óvodása 770 kék és fehér lufit enged majd a magasba - ismertette a részleteket a polgármester.     

A rendezvénysorozat tematikus hétvégékkel folytatódik: a Gébárti Szabadidõparkban és a Kézmûvesek Házában május 13-án és és 14-én rendezik meg az országos fazekas-keramikus fesztivált.     

Május 19-tõl komolyzenei hétvégére - koncertteremi és szabadtéri elõadásokra - várják a látogatókat - emelte ki Gyõrffyné Könczöl Tímea, a Pálóczi mûvészeti iskola igazgatója. Érdekességként említette, hogy a Dísz téren lép fel Dankos Attila, az orgonamûvész a zeneiskola mobilizálható orgonáján játszik majd.     

Május 27-én és 28-án a folklór kerül a középpontba: a Kárpát-medencei verbunkverseny, valamint a gyermek szólótáncverseny helyszíne a Keresztury VMK lesz, míg a Dísz téren kiépített színpadon erdélyi hagyományõrzõk, néptánc együttesek lépnek fel.     

Horváth Szilárd, a Város Marketing Iroda vezetõje arról számolt be, hogy idén elsõ alkalommal a food truck shown is része lesz a programoknak. A vendégeket kilenc, lampionokkal és más kreatív elemekkel díszített autóban várják helyben készült ételekkel: egyebek mellett "csecse nem burger" fantázianevet viselõ steak szendviccsel, kebab jellegû édességekkel, óriás édes és sós palacsintával. Az utcabálok hangulatát idézõ party esténkét "térmozival", családi filmek vetítésével zárul.     

Az Egerszeg Fesztiválra (június 9. és 11. között) megérkeznek a testvérvárosok delegációi is. A városháza elõtti téren felavatják a megye címerét, a Piac téren pedig leleplezik Szabolcs Péter szobrászmûvész Szabó Gyula zalaegerszegi kefekötõ alakját megörökítõ köztéri alkotását.     

A háromnapos fesztiválon három színpadon több mint száz fellépõ szórakoztatatja a közönséget. A program kézmûves vásárral, kéklámpás felvonulással, prószafesztivállal egészül ki, ez idõ alatt a városban éjszakai buszjáratokat is indítanak - errõl már Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetõje beszélt.

MTI - Kanizsa2017-05-11 11:12:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül