Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338229    
Honlapkeszites

Folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése jövõre

Jövõre is folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdõdött áfa-csökkentése, így januártól a fogyasztási hal áfája 27-rõl 5 százalékra mérséklõdik, ha az Országgyûlés elfogadja június közepén a jövõ évi költségvetés tervezetét - közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára.


Czerván György közölte, az áfa-csökkentés egyebek mellett az emberi fogyasztásra alkalmas élõhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsõségeket is vonatkozik, frissen hûtve, vagy fagyasztva. Kiterjed az emberi fogyasztásra alkalmas halfilére és más halhúsra is.     

Hozzátette: az áfa-csökkentés a legfontosabb halkategóriákra érvényes, de azért vannak kivételek. "Ezért érdemes lesz búvárkodni a részletekben" - jegyezte meg.     

Rámutatott: az élelmiszerek áfa-csökkentésében a költségvetés lehetõségeinek, teherbíró-képességének függvényében lehet elõre haladni.     

Felidézte: a piaci tisztulást és a növekvõ fogyasztást eredményezõ adócsökkentések elsõ állomása az élõ- és félsertések áfájának 2014-es mérséklése volt. Ez pozitív hatással járt, érezhetõen tisztult a piac, nõtt az élõsertés felvásárlása, élénkült a tenyészállatok forgalma, emelkedett a sertéstartók száma - mondta.     

Kifejtette, a kormány a tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy folytatja az áfa-csökkentést, így 2015. január 1-tõl 5 százalékra csökkent a szarvasmarha és a juh köztes termékeinek áfája, majd 2016. január elsejétõl 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tõkehús általános forgalmi adója is, amelynek eredményeként az áfa-csökkentés már a teljes sertés termékpályát lefedi.     

Ez év január 1-tõl a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklõdött 5 százalékra.     Megerõsítette: a kormány és a szaktárca továbbra is elkötelezett az alapvetõ élelmiszerek áfájának csökkentése mellett, a költségvetési lehetõségek figyelembe vételével további alapvetõ termékek áfája mérséklõdhet.     

Azt azonban nem közölte, hogy a következõ általános adómérséklés, mely terméket, vagy termékeket érintheti. Megjegyezte: ha csak rajta múlna a következõ áfa-csökkentés, akkor az az UHT és ESL tejre vonatkozna.     

Az MTI kérdésére közölte: a hal áfájának mérséklése változatlan fogyasztás mellett - ami most 6,2 kilogramm hal évente és fejenként Magyarországon -, mintegy 4-5 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésnek. A fogyasztás azonban várhatóan emelkedik majd az áfa-csökkentés hatására, és így a fejenkénti éves halfogyasztás rövid idõn belül 7,0-7,5 kilogrammra emelkedhet. Ez pedig mérsékli majd a költségvetésbõl hiányzó összeget - mondta.

MTI - Kanizsa2017-05-10 15:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül