Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415063    
Honlapkeszites

Másodszor is célba érünk!

Ezzel a mottóval szervezte meg futóversenyét a Koraszülöttmentõ és Gyermekintenzív Alapítvány. A Zalaegerszeg és Keszthely közötti 60 kilométeres megmérettetésre számos ismert ember és sportoló nevezett. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttmentésre és az egészséges életmódra. A versenyen idén háromszor annyian indultak, mint a tavalyi, elsõ alkalommal megrendezett futáson.


Borongós, esõs idõben melegítettek a futók a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban. A második alkalommal megrendezett futóversenyen idén mintegy hétszázan vállalták, hogy egyénileg vagy csapatban teszik meg a 60 kilométeres távot Zalaegerszegtõl Keszthelyig. A pályát idén is a koraszülöttmentõ mentési útvonalán jelölték ki, a futók azonban nem a mûúton, hanem a zalai dombok között versenghettek.

A keszthelyi Fõ téren már verõfényes napsütés és nagyon jó hangulat várta a futókat, akik számára nem csak a mozgás, hanem a nemes cél szolgálata is sokat jelent. „Fontos a jótékonyság, fontos a futás. Vannak gyerekeim, sajátok az egyesületben is, és teljesen jó, hogy van ez a rendezvény. Közösséget formál, felhívja a figyelmet egy jó célra, egyrészt a koraszülöttmentésre, másrészt a futásra. Azt gondolom, hogy teljes mértékben jó” - fogalmazott Mézes Tibor Sólyom a Göcsej Környezetvédõ, Tájékozódási és Futó Egyesület tagja.

Idén 81 csapat állt rajthoz, köztük civil szervezetek, egyesületek tagjai, de a Heim Pál és a Bethesda Kórház is képviseltette magát. A tavalyi versenyhez hasonlóan idén is futott Dr. Zacher Gábor toxikológus. A Honvéd kórház fõorvosa azt mondja, hazánkban még van mit javítani a koraszülött-ellátás terén, de ebben a szülõknek is nagy felelõssége van. „Nem ritkán találkozunk anyai felelõtlenséggel is ebben az egész történetben. Anyuka dohányzik, anyuka alkoholt fogyaszt, nem figyel oda az áldott állapotára, és azt kell hogy mondjam, hogy ez nagyon-nagyon nem jó. A gyerekvállalás az egy nagyon fontos dolog a család életében, talán az egyik legfontosabb. Abban a pillanatban, ahogy az a petesejt megtermékenyül, a felelõsségi viszonyaink is megváltoznak” - mondta Dr. Zacher Gábor toxikológus.

A 60 kilométeres verseny mellett idén is szerveztek futást a koraszülötteknek és szüleiknek. Õk a kastélytól a Fõ térig tartó, 700 méteres távot tették meg. Hazánkban minden 12. gyerek koraszülöttként látja meg a napvilágot, akik sok esetben az életben maradásért küzdenek. Zala megyében évrõl évre javul az arány, egyre kevesebb gyerek jön idõ elõtt a világra. „A koraszülöttek száma Magyarországon 8% körül van. Zala megye évrõl évre javítja, tehát Zala megyében mind a csecsemõhalálozás, mind a koraszülötteknek a frekvenciája alacsonyabb. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy fontos hogy felhívjuk a koraszülöttmentõk munkájára a figyelmet, hiszen Magyarországon állami feladatot 9 alapítvány lát el. A Koraszülöttmentõ és Gyermekintenzív Alapítvány, amely a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szakmai hátterével dolgozik, az év 365 napjában Zala, Vas és Somogy megye egy részébõl menti a koraszülötteket” - vélekedett Dr. Gárdos László osztályvezetõ fõorvos.

A célba érkezõket egyéni éremmel jutalmazták és meg is vendégelték õket a Fõ téren. Bemutatót tartottak a zalaegerszegi kötélugrók, és számos barát és családtag szurkolt a versenyzõknek. A szervezõk szeretnének hagyományt teremteni a versennyel, így jövõre is várják a jelentkezõket.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-05-10 07:38:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül