Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389371    
Honlapkeszites

Hevesi Sándor emléknapok

Világhírnévre tehetett volna szert... Ha nem Magyarország szûkös viszonyai közé született volna – tartják Hevesi Sándorról. A magyar irodalom- és színháztörténet kiemelkedõ alakja 144 évvel ezelõtt született Nagykanizsán, tiszteletére idén is megrendezték a Hevesi Sándor Emléknapokat. A rendezvényen a területi vers- és prózamondó verseny eredményeit is kihirdették.


A HSMK és a Hevesi Sándor Általános Iskola évrõl évre közös ünnepséget rendez a színházigazgató születésnapján. Hevesi életmûvének jelentõségére Tóth Nándor alpolgármester is felhívta a figyelmet. „Kívánom, hogy sokat tanuljunk az emlékezés segítségével, közben büszkén idézve fel, milyen nagy tehetségek szülõhelye is városunk. Ahogy egy korabeli szöveg megfogalmazza róla: ha nem Magyarország szûkös viszonyai közé születik, világhíresség lett volna – nagyobb minden addig ismert, szakmabeli nagyságnál" - fogalmazott Tóth Nándor Nagykanizsa alpolgármestere.

A rendezvényén fellépett a Hevesi-iskola énekkara, a szakkörösök alkotásaiból pedig kiállítás nyílt. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a névadó emlékének ápolására. „Nálunk hagyomány, hogy minden évben megünnepeljük a névadónkat. A nap azzal kezdõdött nálunk, hogy volt az iskolában egy megemlékezés, amelyen minden tanuló megismerkedhetett Hevesi Sándor életrajzával, majd megkoszorúztuk az ottani emlékmûvét" - mondta Szabó Erzsébet a Hevesi Sándor Általános Iskola igazgatója.

Az ünnepségen kihirdették a vers- és prózamondó verseny helyezettjeit, a gyõztes prózákat meg is hallgathatta a közönség. A versenyfelhívásra csaknem 50 pályamunka érkezett. A Hevesi-emléknapok kedden 11 órától egy színielõadással folytatódik a HSMK-ban. „A Theatrum Hungaricum elõadja a Toldi címû elbeszélõ költeményt, így ezzel Arany Jánosra is emlékezünk. Õ 200 évvel ezelõtt született, ezért gondoltunk erre a darabra" - fogalmazott Gelencsér Edit a HSMK intézményegység-vezetõje.

Hevesi Sándor 1873-ban született Nagykanizsán, a színház volt az élete. Mindig azt mondta: a színész emberteremtõ tehetség, aki csak utánozni tud, az komédiás.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-05-09 05:26:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül