Ma 2023. 3 29.
Auguszta, Bertold napja van.
Látogatók száma : 54794854    
Honlapkeszites

Országos fazekas- és keramikus fesztivál lesz Zalaegerszegen

Új helyszínen, a zalaegerszegi Gébárti-tó partján emelt Kézmûvesek Házában és a környéken kialakított szabadidõparkban rendezik meg május 12. és 14. között a XIV. Országos Fazekas-keramikus Találkozót és Fesztivált.


A képzési központnak is számító alkotóházban 35 éve zajlik fazekas képzés és a hagyományok átadása, a mesterek a "Csuti-mûhelybe" évközben is rendszeresen visszajárnak - mondta el Skrabut Éva, a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület elnöke az MTI-nek.     

Hozzáfûzte: a zalaegerszegi fazekas- és keramikustalálkozó szakmai fórumot biztosít a hagyományokat õrzõ és megújító mesterek számára. A szakmai konferencián Kósa Klára az alkotás folyamatáról, Balla Gabriella az iparmûvészetrõl, a kerámiáról beszél majd. Turi András, a Magyar Kerámia Szövetség elnöke Szigorodó követelmények az élelmiszerekkel érintkezõ kerámiákra címmel aktuális kérdésekrõl tart elõadást.     

A szakmai tanácskozáson megemlékeznek a zalaegerszegi kötõdésû Czúgh fazekas dinasztiáról: a 100 éve született Czúgh Jánosról (1917-1993), és családtagjairól, Czúgh Miklósról és Czúgh Dezsõrõl, akik munkásságukkal sokat tettek a zalai és az õrségi fazekas hagyományok továbbéltetésért - emlékeztetett Skrabut Éva.  Hozzáfûzte: a fesztivál egyik legnépszerûbb programja a fazekasverseny lesz, az alkotók a közönség elõtt mutatják be a mesterség fortélyait. A fazekas központokból - az Alföldrõl, az Õrségbõl, Tiszafüredrõl, Nádudvarról, Szekszárdról, Barcaságból és Észak-Magyarországról - érkezõ mesterek feladata idén a tüskevári vizeskorsó korongozása lesz.     

A fazekasok a fesztiválra a változatos díszítésû, formájú, a mai kor igényeinek is megfelelõ portékáikat, edényeiket magukkal hozzák. A kirakodóvásár mellett gyermekprogramokkal, jurtakiállítással, néptánc és népzenei programokkal, valamint tájjellegû gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat.     

A Tolna Megyei Népmûvészeti Egyesület divatbemutatót is tart a hagyományos, színpompás sárközi viseletekbõl, míg Göbölyös Márta és Somody Bea iparmûvészek a sárközi hagyományokat újragondoló öltözeteket vonultatják fel.     

A Kézmûvesek Házában május 12-én megnyílik és két hétig látogatható lesz Szabó Kinga keramikus kiállítása.     

A fazekas fesztivál a zalai, vasi "gölöncséreknek" állít emléket, akik még a XX. század elején is szekerekkel vitték portékáikat a zalaegerszegi piacra.

MTI - Kanizsa2017-05-08 11:46:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül