Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337946    
Honlapkeszites

Fürdõszövetség: elengedhetetlen a fürdõszolgáltatások áfájának csökkentése

A magyar fürdõk nemzetközi versenyképességéhez elengedhetetlen a fürdõszolgáltatások áfájának csökkentése a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra a jövõ évtõl; az áfakulcs mérséklését a Magyar Fürdõszövetség - tagsága teljes támogatásával - kezdeményezte a kormánynál - mondta Czeglédi Gyula, a szövetség ügyvezetõ elnöke.


Emlékeztetett, hogy a turizmuson belül a vendéglátás áfakulcsa az idén január elsejétõl 18 százalékra csökkent.     

A fürdõágazat versenyképességének megõrzéséhez, tavalyi teljesítményének eléréséhez elengedhetetlen az áfacsökkentés, ahogy a munkaerõ megtartásához, a szolgáltatások minõségének emeléséhez is - mondta. Az áfacsökkentésbõl eredõ bevételt bérfejlesztésre tudnák fordítani, amire szükség van, ugyanis jelenleg az ágazatban dolgozók keresete a nemzetgazdasági átlaghoz képest legalább 30 százalékos lemaradásban van - tette hozzá.     

Az ügyvezetõ elnök megjegyezte, hogy az idei évre elõírt bérfejlesztés, a garantált bérminimum emelése 200 millió forint többletköltséget okozott például az általa vezetett hajdúszoboszlói fürdõnek, de a kisebb egységekben is legalább 50 millió forintot. Ezt a kiesést is pótolni tudná az áfacsökkentés - mondta.     

A szövetség szerint a legelõnyösebb az lenne, ha a magyar turizmus három fõ szolgáltatási pillére - a fürdõk mellett a szálláshelyek és a vendéglátás - teljes egészében a kedvezményes áfakörbe tartozhatna.         

Hegedûs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezetõ igazgatója elmondta: a szövetség felkérésére készített tanulmányuk szerint a költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulcs esetén 2,7 milliárd forinttal csökkenne az elsõ évben, de az ágazat 2022-re ezt a kiesést behozná, miután a fürdõk árbevétele az áfa csökkentésével jobban nõne. Az ágazatból jelenleg évente 12,7 milliárd forint áfa folyik be a költségvetésbe.     

Megjegyezte: az EU-ban a fürdõszolgáltatások áfakulcsa 3-25 százalék közötti, a tagállamok fele kedvezményes kulcsot alkalmaz.     

A tanulmány szerint jelenleg csak a nemzetközi jelentõségû fürdõk tudnak profitot termelni Magyarországon, míg a regionális, helyi fürdõk többsége veszteségesen üzemel, azok fenntartásához nélkülözhetetlen az önkormányzati hozzájárulás.     

Boros László Attila, a szövetség választmányának tagja kifejtette: óriási versenyhátrányt jelent az ágazatnak, hogy a magyar fürdõknek a magasabb áfakulcs miatt drágább belépõt kell kérniük, vagy arányosan kevesebb szolgáltatást tudnak nyújtani, mint a szomszédos osztrák szolgáltatók. Az áfakulcs 18 százalékra csökkentése az általa vezetett fürdõben áremelés nélkül éves szinten 200 millió forint pluszforrást jelentene, amit bérfejlesztésre vagy az infrastruktúra fejlesztésére tudnák fordítani - mondta, hozzátéve, hogy az ágazat nem kaphat uniós támogatást fejlesztésekhez.     

Czeglédi Gyula  a tájékoztatón kitért arra is, hogy a Magyar Fürdõszövetség tagjai a hosszú telet követõen készen állnak a szezonkezdetre, ám sok szabadtéri fürdõben a hideg miatt komoly felújításokra volt szükség. Küzdenek a munkaerõhiánnyal is, sok helyen nem találnak szakképzett munkatársat, úszómestert, pénztárost, vagy takarítókat a szezonális munkára. A hiányzó munkaerõt diákszövetkezetek segítségével próbálják pótolni - mondta.

MTI - Kanizsa2017-05-02 04:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül