Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319176    
Honlapkeszites

Jövõre jöhet az online számlázás

Jövõre debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás: a számlázó programok használata esetében 2018. július 1-jétõl lesz kötelezõ az online adatszolgáltatás, amit az adózók már az idén július 1-jétõl tesztelhetnek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.


Hangsúlyozták: a tárca célja az, hogy az új rendszer a lehetõ legkisebb adminisztrációval járjon, rendkívül egyszerûen legyen mûködtethetõ, és a tesztelésére a vállalkozásoknak elegendõ idejük maradjon.      

Az online számlázással, vagyis a számlázó programok online adatszolgáltatásával gyakorlatilag a vállalkozók teljes forgalmára rálát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a kockázatelemzõk az adatok összegzését követõen azonnal kiszûrik a csalárd cégeket. A tisztességes vállalkozások nemcsak újabb megrendeléseket nyerhetnek a csalások visszaszorulásával, hanem egyszerûsítést is, hiszen a rendszerrel érintett számláknál megszûnne a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti az adminisztratív terheket - emeli ki az NGM közleménye.     

A tárca az éles indulás elõtt megfelelõ felkészülési idõt kíván biztosítani a gazdasági szereplõknek: 2018. július 1-jétõl lesz kötelezõ számlázó programok használata esetében az online adatszolgáltatás, az idén július 1-jétõl az adózók tesztelhetik ezt, tehát a tételes áfa adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok egyelõre változatlanok maradnak. Így nem változik az sem, hogy adatot a legalább 1 millió forint áthárított adót tartalmazó számlák tekintetében kell kötelezõen szolgáltatni - áll a közleményben.     

A gazdaságfehérítõ intézkedések sikeresek és eredményesek, ezt támasztja alá az Európai Bizottság tanulmánya is, mely szerint a magyarországi becsült áfa-adórés mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra, 4,3 százalékponttal csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban - közölte az NGM, hozzátéve: ez az adatsor még nagyobb növekedést mutat majd akkor, amikor a gazdaságfehérítés két, nemzetközi szinten is elismert eszköze (az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalmi ellenõrzõ rendszer) kiegészül az online számlázással. A három, feketegazdaság elleni intézkedés együttes alkalmazásával kizárhatóak a piacról az adókijátszást, adócsalást üzletszerûen ûzõ vállalkozások.

MTI - Kanizsa2017-05-02 04:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül