Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55354934    
Honlapkeszites

Ötéves a Magyarország legszebb konyhakertjei program

Ötéves A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésû program, amelyben az elsõ évi 22 után tavaly már több mint 300 település kertmûvelõi mérettették meg magukat - mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.  


Szakáli István Loránd hozzátette, hogy az idén a tavalyinál is több versenyzõre számítanak. A szaktárca által támogatott programban számos határon túli nevezõ is részt vesz, és voltak már jelentkezõk a Kárpát-medencén kívülrõl is, például Lengyelországból és Nagy-Britanniából - jegyezte meg.     

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a program igazgatója elmondta: a program 2012-ben Karcagon indult el, és 2013-ban vált országossá. A verseny célkitûzése, hogy a kertmûvelõk munkája kapjon kellõ elismerést, és példájukat követve minél többen mûveljenek konyhakertet, így az évszázadok során összegyûlt tudás, tapasztalat is tovább öröklõdhet a generációk között.     

A versenyben tavaly már 318 településrõl 2082 kertnevezést regisztráltak, ami 14 ezernél több kertmûvelõt jelentett - mondta.     

Az elmúlt 5 évben összesen 28 805 kertmûvelõ szorgoskodott a nevezések nyomán a kertekben, és a bírálók összesen 194 országos díjat ítéltek oda. Sokan kaptak örökös díjat - amit a harmadik országos elismerés után lehet megszerezni -, a múlt évben pedig két életmûdíjat is odaítéltek, olyan kertmûvelõknek, akik már negyedik alkalommal részesültek a kertmûvelõ országos díjban - ismertette Kovács Szilvia. Harminc település már ötödik éve vesz részt a programban - tette hozzá.     

Az országos programigazgató meghirdette a települések versenyét, amelynek nyomán a legtöbb jelentkezést begyûjtött és így a legtöbb nevezést benyújtó településeket díjazzák majd, és jelezte: szeretnének megyei és régiós díjakat is kiosztani.

MTI - Kanizsa2017-04-27 18:12:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül