Ma 2023. 10 4.
Ferenc, Hajnalka napja van.
Látogatók száma : 56019631    
Honlapkeszites

Zalai dombokról származó vörös fenyõbõl épül a bajai hajómalom

Októberre vízre kerülhet a tíz éve készülõ hajómalom Baján, ami a Duna egyetlen folyó hajtotta malma lesz - tájékoztatta a bajai Hajómalom Egyesület vezetõje az MTI-t.


Palik Vera felidézte: egy skót történet adta az ötletet, hogy a település közösségi életét és idegenforgalmát egy hajómalom építésével lendítsék fel. Édesanyja elbeszéléseibõl ugyanis jól tudta, hogy valaha 100 malom õrölte Bácska gabonáját, csak a Duna Baját érintõ három kilométeres szakaszán 51 hajómalom mûködött, megélhetést biztosítva malomtulajdonosoknak, molnároknak, kereskedõknek egyaránt. A korábban jól menõ kereskedõvárosból Bécsig vitték a kiváló minõségû lisztet - elevenítette fel az egyesület vezetõje.     

Mint mondta, 2007-ben a dunai hagyományok ápolására egyesületet alapítottak. Az elsõ évben azonban a pályázati lehetõségeket nem sikerült kihasználni, ezért úgy döntöttek, a hajómalom megépítése elõtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellett egy halászati miniskanzen felállításába kezdenek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt széles körû civil összefogás eredményeként 2011-ben adták át. A miniskanzenben három - a halásztanyák mintájára készült - nádtetõs, vesszõfonatos, paticsfalú házikó, valamint három esõbeálló található.     

A tanyákat korhû eszközökkel rendezték be: ezekben a dobóhálótól kezdve a százéves csontos kecén, a merítõhálón és a haltartó bárkákon át számos, a halászathoz kapcsolódó eszközt mutatnak be. Az esõbeállókban Baja három nemzetközi hírû rendezvénye ideje alatt gyermekcsoportokat fogadnak. A Jánoska-eresztés, a halfõzõ fesztivál és a hajómalom ünnepén a legkisebbekkel - kézmûves foglalkozások mellett - a Sárközben hagyományos borsos kalácsot dagasztanak és linzert sütnek.     

A hajómalom építéséhez 2012-ben egy határon átnyúló pályázat újabb lendületet adott. A bajai Hajómalom Egyesület a vajdasági Gombos településsel és a molnárokat tömörítõ molinológiai társasággal közösen konferenciasorozatot szervezett. Az elnyert támogatás révén pedig elkészülhettek a hajómalom tervei, valamint az õrlõszerkezet. A nagy vízkeréktengely, a göröndõ és a lapátkerekek mellett sikerült beszerezni két malomkövet is. Közben a bajai vízügyi fõiskola szakemberei hidrológiai medervizsgálatokkal mérték fel a kikötésére szánt dunai szakaszt.     

Az elmúlt években az önkormányzat és a vállalkozások támogatásának, valamint a számos felajánlásnak köszönhetõen tovább folytathatták a dunai halászati hagyományok felélesztését szolgáló hajómalom építését. Elkészülhetett a ház- és völgyhajó vasszerkezete, majd a 17 méter hosszú, 4 méter széles és 10 tonnás házhajót egy tavaly októberi éjszakán kiszállították a bajai kikötõbe. A hajómalom faborításához és famunkáihoz egyrészt a bajai erdõgazdaságból kapott vörös fûzet, másrészt a zalai dombokról származó, magas gyantatartalmú, víztaszító vörös fenyõt használják majd fel.     

Palik Vera kiemelte: a malomházat, a gépezetet és a vízikereket is a gyergyószentmiklósi Márton László építi meg. Csapatával az elmúlt 25 évben több mint száz malmot készítettek Erdélyben és Magyarországon, köztük hengermalmot és patakmalmot is. Míg a mester dolgozik, megépül a kikötõ is, hogy októberre elkészülhessen a magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató múzeum, az egyetlen olyan mûködõ hajómalom a Dunán, amit a folyó sodrása hajt.

MTI – Bajai TV – Kanizsa

Fotó:A városi összefogásból épülõ bajai hajómalom makettje. A hajót borító zalai vörösfenyõ taszítja a vizet.2017-04-18 09:14:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül