Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044910    
Honlapkeszites

Húsvét - Gáncs Péter: az ünnep lényege, hogy valami történt és ma is történhet értünk, bennünk

Az ünnep lényege, hogy valami történt és ma is történhet értünk, velünk, bennünk - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten.


Gáncs Péter igehirdetésében kiemelte: ahhoz, hogy valóban történjen bennünk valami, hogy valóban megváltozzon az életünk, kevés a feltámadás jó híre, ahhoz személyes találkozásra van szükségünk a föltámadottal.     

A változás nem megy "magunktól". "Mi nem értjük, nem tudunk mit kezdeni a feltámadás tényével, a feltámadt Krisztus azonban tud mit kezdeni a mi életünkkel, ha valóban találkozunk vele" - fogalmazott az evangélikus elnök-püspök.     

Gáncs Péter felidézte: míg nagypénteken, a kereszt tövében sok minden történik emberekkel, egy lator elõtt megnyílik a mennybe vezetõ út, egy római százados pedig hitet tesz Jézus mellett, addig húsvét hajnalán látszólag semmi sem történik.     

Igaz, a kõ elmozdul a sír elõl, de az ezt felfedezõ asszonyok reszketnek és elfutnak, a tanítványok sem hisznek nekik, asszonyi fecsegésnek tartják beszámolójukat, az õrök pánikba esnek és rohannak Jézus gyilkosaihoz, akik "lejárató kommunikációs kampányt" kezdenek, amely szerint nem történt más, csak sírrablás.     

Úgy tûnik tehát, hogy semmi igazán fontos nem történik. "Látszólag csak a kõ mozdul, az emberi szívek maradnak kõkemények", továbbra is dolgozik bennük az Istennel szembeni totális bizalmatlanság kovásza, amely belülrõl erjeszt, és "szembefordít minket Istennel és a másik emberrel" - mondta.     

Ez a bizalmatlanság uralja ma is sok ember gondolatait, mondta, idézve egy svéd evangélikus imakönyv húsvéti könyörgését: "Uram, életemben oly kevés látszik húsvéti gyõzelmedbõl, pedig én is erõs akarok lenni, nem gyönge, égõ, nem langymeleg, de épphogy tudok hinni föltámadásodban, de csak úgy, mint valami távoli halvány, félig igaz eseményben. Hogyan hihessek hát még abban is, hogy Te bennem élsz?". Segélykiáltás ez az ima, melyben megfogalmazódik a vágy, hogy olyan jó lenne végre másként, tisztán ünnepelni és élni. Ehhez azonban "hagynunk kell, hogy a mennyei kenyér és benne az, aki az örök életre táplál, megtisztítson minket" az Istennel szembeni bizalmatlanság belülrõl bomlasztó kovászától - tette hozzá Gáncs Péter. MTI Fotó: Kallos Bea

MTI - Kanizsa2017-04-16 13:59:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül