Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046312    
Honlapkeszites

Soknemzetiségû kultúrával az Európai Unióban

Nagykanizsa és környéke értékes népi kultúráját mutatták be a Soknemzetiségû Kultúrával az Európai Unióban Kisebbségi Mûvészeti Gálaesten a HSMK-ban. A megjelenteket elsõként Kovácsné Mikola Mária, az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte.

A gálaest célja az volt, hogy a tánc, az ének, a népzene révén megerõsítsék, a közös európai kultúrában méltó helye van szûkebb pátriánk mûvészetének is. Büszkeséggel és elégedettséggel tölt el bennünket, hogy városunkban harmonikus együttmûködésben él a többségi társadalom a kisebbségekkel, tiszteletben tartva azok kulturális szokásait, mûvészeti értékeit.
Marton István polgármester beszédében hangsúlyozta:
– Nagykanizsán régi hagyománya van a különbözõ nemzeti és etnikai csoportok mûvészeti értékeit bemutató kulturális programoknak. Egy-egy ilyen találkozáskor lehetõség kínálkozik arra, hogy megismerjék és elfogadják egymás kulturális értékeit, a különbözõ nemzeti és etnikai csoportok. Ma olyan mûvészeti gálaestet rendezünk, ahol bemutatkozhatnak a város és térsége horvát, cigány, német és magyar hagyományõrzõ mûvészeti együttesei.


Hangsúlyozzuk, nálunk harmonikus együttmûködésben él a többségi társadalom a kisebbségekkel, tiszteletben tartva azok szokásait, eltérõ látásmódját, mûvészeti eszközeit. Mindezzel útmutatást adunk azoknak a fiataloknak, akik eddig nem ismerték fel a saját kultúrájuk pozitívumait, illetve a velük együtt élõ más nemzetiségi etnikai csoportok értékeit.
A mûsorban fellépett a Kanizsa Csillagai Együttes, a szepetneki Királyi Pál ÁMK német nemzetiségi ifjúsági csoportja, a Kanizsa táncegyüttes, a Kanizsai Horvát Kórus és a Horvát Néptánccsoport.
A rendezvényt Teleki László országgyûlési képviselõ, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte:
– Beszélünk az oktatásról, a foglalkoztatásról, viszont nagyon sokszor nem említjük meg a kultúrát, amely talán az egyik legnagyobb híd szerepét tölti be Magyarországon a kisebbségek között. Felelõs politikus ma Magyarországon csak akkor tud kiállni egy ilyen kulturális rendezvényen, ha komolyan gondolja azt, hogy az oktatás és a foglalkoztatás mellett a kultúrának is teret kell hagyni. A társadalom számára nagyon fontos üzenet, hogy a romák tanulni szeretnének, ugyanazt szeretnék elérni, mint bárki más ebben az országban, vagy Európában. Diplomát szerezni, ahhoz viszont sokszor kell külsõ, kormányzati vagy önkormányzati segítség, de nem utolsó sorban fontos a személyek, azaz a mi felelõsségünk is.
B.E.
 

A Soknemzetiségû Kultúrával az Európai Unióban c. gálaest a „Jövõnk az ifjúság - gyermekek és fiatalok integrációs programjai Nagykanizsán” címû, TÁMOP-5.2.5-08/1-2008-0228 projekt keretében került lebnyolításra.
"A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg."2009-11-24 10:19:04


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül