Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357446    
Honlapkeszites

A Rajnában dobálták a piros tojást

Kiskanizsán, a Rajna városrészben nagy divat volt húsvétkor a tojásdobálás. Az egykori Rozmaring utcai gyerekek hosszú idõn át megtartották régi szokásukat.


Piros tojás nélkül elképzelhetetlen volt a húsvét, mondja Horváth József, a most már 70-es éveiben járó egykori „versenyzõ”. Piros tojással és réz 20 filléressel a zsebükben összegyûltek az utcán, ahol megkezdték a tojásdobálást. Az ügyesebbek pénzt és tojást is nyertek. Ha elfogyott a tojás, hazaszaladtak utánpótlásért, de az sem okozott gondot, ha éppen a rézpénz fogyott el, mert újrahasznosították, és átváltották forintra a nyereményüket.

Megesett az is, hogy úgy elnyelte a tojás sárgája a 20 fillérest, hogy alig tudták megtalálni benne. Késõbb a szemfüles csapat a 20 fillér helyett „bevezette” a két forintost. A környéken a balkezes Rácz Gyulára máig is úgy emlékeznek, mint a legügyesebb játékosra, aki nem egyszer az egész utca gyerekeinek a piros tojását elnyerte.

Bakonyi Erzsébet

2005 húsvéthétfõjén is összeállt nosztalgia-tojásozásra a csapat. Állnak: Németh Antal, Orsós Mihály. Ülnek: Vadász Ferenc†, Mihalec József†, Horváth József, Rácz László†, Rácz György†, Csöndör József (Fotó: Bakonyi Erzsébet)2017-04-15 05:10:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül