Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047663    
Honlapkeszites

Ünnepi zenés és verses mûsorral emlékeztek a költészet napjára a miklósfai iskolások

A diákok több verset is meghallgathattak, valamint azt is megtudhatták, hogy például a polgármesternek melyik a kedvenc költeménye. A költészet napját 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján.


A gitár hangja is felcsendült tegnap délelõtt a miklósfai iskolában. Az intézményben zenés, táncos, prózai mûsorral emlékeztek meg a költészet napjáról. Az ünneplés ezután egy szûk körben folytatódott tovább, ahol a diákok megtudhatták például, hogy mi a polgármester, az evangélikus lelkész és az ultramaratonista futó kedvenc verse. Az ötletet tavaly találták ki elõször az iskolában. „Ezáltal is közelebb kerülnek hozzájuk akár a személyek, akár maga a költészet, és elmondhatták véleményeiket, megfogalmazhatták érzéseiket. Egy nagyon jó kis beszélgetés kerekedett ebbõl tavaly is, és ezért az idei évben hagyományként folytattuk” - hangsúlyozta Sebestyén Nikoletta, a Miklósfai Általános Iskola intézményvezetõje.

"És ha újra eszmélsz, mindent újra kezdesz. Utoljára is tompa kábulattal, szótalanul, gondolatlanul mondod magadnak, mindegy, mindhiába." Reményik Sándor: Kegyelem címû verse a kedvenc költeménye Deme Dávidnak. Az evangélikus lelkész már akkor megszerette ezt a mûvet, mielõtt elindult a lelkészi pályára. „Rátaláltam erre a versre és azt mondtam: ez az, ami leginkább kifejezi azt, ami bennem vívódik, ami bennem küzd. Hogy tulajdonképen vívódok önmagammal, hogy tudom elérni azt, hogy megküzdjek azokkal a próbákkal, terhekkel, megküzdjek mindazzal, ami rám nehezedik. És hogy tulajdonképen felszabaduljak arra örömmel, amire engem az Úristen hívni akar és küldeni akar” - mondta Deme Dávid evangélikus lelkész.

"Továbbá elszavaltam egy bordalom neki; s nagyon, nagyon örültem, hogy megnevetteti." Petõfi Sándor szerzeménye sem maradhatott el a költészetnapi megemlékezésrõl. Ez a mû Dénes Sándor polgármester egyik kedvence. „1844 áprilisában, amikor Petõfi Pestrõl hazament a családba, szüleihez Dunavecsére, így áprilisban, és ott töltött egy-két hónapot, akkor született többek között ez a vers is Egy estém otthon” - mondta Dénes Sándor polgármester.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-04-12 05:27:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül