Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55396882    
Honlapkeszites

Nemzeti rákellenes nap - A rizikótényezõk csökkentésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelõzhetõ lenne

A rizikótényezõk csökkentésével, kiküszöbölésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelõzhetõ lenne, hiszen a legjobb gyógymód a megelõzés. A nemzeti rákellenes nap alkalmából szervezett konferencián a Magyar Rákellenes Liga bemutatta az Európai Rákellenes Kódexet is.


Az MTI-hez hétfõn eljuttatott közlemény szerint az elmúlt száz évben nagy fejlõdésen ment keresztül az orvostudomány a daganatos betegségek kezelésében, azonban a megelõzés még midig az egyik legfontosabb lehetõség.     

Az Európai Rákellenes Kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül mûködõ Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Az idén 30 éves kiadvány a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében megújult, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetõségekrõl, amikkel õk maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.     

A kódex egy olyan javaslatcsomag, amelynek megalkotásakor a szakemberek figyelembe vették a rendelkezésre álló legfrissebb, tudományosan alátámasztott bizonyítékokat, és az életmód megváltoztatására ösztönzõ tanácsokat 12 pontban szedték a legfontosabb szempontokat, melyek megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegetõ daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthetõ.     

A felsorolásban szó van a dohányzásról történõ leszokásról, az egészséges testsúly megtartásáról, a testmozgás, a megfelel táplálkozás fontosságáról, az alkoholfogyasztás veszélyeirõl, a túlzásba vitt napozás ártalmairól, valamint a  szûrések fontosságáról. Utóbbiban felhívják a figyelmet, hogy az életkor elõrehaladtával rendszeresen részt kellene venni a különféle szûrõprogramokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nõhet az adott kezelés sikeressége.     

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az idõpont Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésének napja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a hazai rákkutatás úttörõjének számít.

MTI - Kanizsa2017-04-10 12:06:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül