Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415598    
Honlapkeszites

Csõre töltve a vetõgépek, indul a kukorica vetése!

Zala megyében nem vacakolnak a gazdák. A tavaszi talajmunkákkal már sokan végeztek és a kalászosok vetése zajlik. Optimista becslések szerint, ha az idõjárás engedi, a kukorica vetése is napokon belül megkezdõdhet.


A tavaszi árpa, a zab és a búza vetését már 1-2 héttel ezelõtt megkezdték a gazdálkodók. Az elõzetes információk szerint 2,8 ezer hektárra vetnek tavaszi árpát, 2 ezer hektárra tavaszi búzát, ezer hektáron pedig zabot termesztenek a termelõk. További 6 ezer hektárra vetnek szóját, ezer hektáron pedig borsó, burgonya, olajtök, mustár és lucerna osztozhat.

Napokon belül megkezdõdhet a kukorica vetése is, bár az idõjárás elõrejelzések szerint a következõ napokban lehûlésre és csapadékra lehet számítani, akár zivatarok is tarkíthatják a hét napjait. Ebbõl adódik, hogy várhatóan inkább a jövõ hétre tolódhat a kezdés. A zalai gazdák 38 ezer hektárra terveznek vetni kukoricát, 8 ezer hektáron pedig a napraforgó lehet az úr.

Ne feledkezzünk meg az õszi vetésekrõl sem: az õszi káposztarepcét 15 610 hektáron, az õszi búzát 27 970 hektáron vetették el. Az õszi árpa vetésterülete csaknem 5 ezer hektár, a rozsé 400 hektár, 2190 hektáron pedig tritikálét termesztenek Zala megyében – olvasható a nak.hu információs hírlevelében.

Az õszi vetések szépen fejlõdnek, a gazdák az elsõ fejtrágyázással már végeztek is. Sõt, sokan már az elsõ növényvédelmi beavatkozásokat végzik: kalászosoknál gombák ellen, repcében pedig a rovarkártevõk ellen védekeznek.

Forrás: Magro.hu2017-04-07 14:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül