Ma 2019. 11 14.
Aliz, Vanda, Huba napja van.
Látogatók száma : 43416154    
Honlapkeszites

Auti Ice Party

Fagyizással és kerekasztal-beszélgetéssel zárult az autizmus világnapja alkalmából rendezett tegnapi kanizsai programsorozat.


„Valódi társadalmi integrációról akkor beszélhetünk, ha senkit, így az autizmussal élõket, vagy az autistát nevelõ családokat nem szigetelik el falak.” Dénes Sándor polgármester a társadalmi integráció, a megismerés és az elfogadás fontosságára hívta fel a figyelmet. „A magyar lakosságban -az én ismereteim szerint- közel 100 ezer autizmussal küzdõ embertársunk van. Gyermekek, fiatalok, felnõttek. Akik ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk. Tehát õk gyermekek, fiatalok és felnõttek, csak nekik a kommunikációs készségük, a szociális beilleszkedési készségeik sérültek. Kinek, milyen mértékben. De rájuk figyelni kell, segíteni kell” - tette hozzá Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

Cseresnyésné Nagy Lívia, a rendezvény fõvédnöke úgy fogalmazott: ha nem ítélünk a külsõ alapján, jobban megismerünk egy másik embert és kölcsönösen közelebb kerülhetünk a másikhoz. Ez a gondolkodás pedig egyre inkább teret nyer Magyarországon. „Bizonyítéka ennek az is, hogy nemrégiben elkészült az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve az autizmusról, amely azt hivatott segíteni, hogy az autista gyermekek és felnõttek ellátása biztonságos legyen. A dokumentum utat mutat a szolgáltatóknak és a családoknak a tudományosan megalapozott ismeretek megszerzéséhez, a jó gyakorlatok elsajátításához” - mondta Cseresnyésné Nagy Lívia, fõvédnök.

Az Auti Ice Parti kulturális mûsorában a Szivárvány EGYMI versmondója és a Kiskanizsai Általános Iskola diákjai léptek fel. A házigazda pedig kék fagyit készített az alkalomra, utalva a világnap „Ragyogj kéken” jelmondatára. „A szülõk és a szervezõk megkerestek, hogy szeretnék, ha itt a fagyizóban rendeznék meg ezt az ice partit. Én nagy örömmel fogadtam, és remélem, a gyerekeknek örök élmény marad ez a rendezvény” - Horváth Ferenc a Puncs Fagyizó tulajdonosa.

Az autizmussal élõ gyermekek és szüleik ingyen kapták a fagyit, a szakemberek pedig kerekasztal-beszélgetésen osztották meg egymással tapasztalataikat.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-04-05 04:58:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül