Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319460    
Honlapkeszites

Az autizmus közelebbrõl

Négy autizmussal élõt foglalkoztat a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. egy sikeres önkormányzati pályázatnak köszönhetõen. A nyílt napon az érdeklõdõk megnézhették, hogyan és mit dolgoznak az autizmussal élõk. A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. már csaknem 2 éve foglalkoztat autistákat is. „Elõször két autizmussal élõvel kezdtük a foglalkoztatást. Most már négyen vannak. Az ötéves fenntartási idõszakra még tovább növeljük a létszámot. Nagy öröm számunkra, hogy jól megtalálták a helyüket, tényleg úgy jönnek be hozzánk, mintha hazajönnének. Ez egy nagy stabilitást és biztonságot jelent az õ napirendjükben” - mondta Lérántné Mátés Valéria a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.ügyvezetõje.


Az autizmussal élõk foglalkoztatása elõtt érzékenyítõ tréningen vettek részt részt a cég munkatársai, hogy ezzel is könnyítsék a beilleszkedést. „Igazából nálunk nem jelentett gondot a beilleszkedésük, hiszen mi fogyatékkal élõkkel dolgozunk, munkavállalóink jelentõs hányada fogyatékkal él. Így csak a specialitást kellett megismerniük. És nagyon könnyen beilleszkedtek” - tette hozzá Péntekné Horváth Szilvia, rehabilitációs mentor.

A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. 4 autista munkavállalója közül ketten értelmileg akadályozottak. Számukra speciális munkakörülményeket biztosít a foglalkoztató. „Õk a munkaidejük egészében nem tudnak munkafolyamatot végezni. Pihenõidõre van szükségük. Nekik biztosítottunk egy olyan környezetet, ahol, ha úgy gondolják, hogy nekik szünetre van szükségük, akkor elvonulhassanak, egy teljesen külön kis részbe, ami számukra lett kialakítva” - nyilatkozta Molnár Gáborné, szociális segítõ.

Klemencsics Ábel január óta a dolgozik a cégnél, ablakemelõ motorokat szerel össze. „Én szeretek itt lenni. Jól is érzem magam, szeretem végezni a munkámat, a társaság is nagyon jó.”

A cég ügyvezetõje szerint óriási szükség van a nyitottságra és a hasonló foglalkoztatási pályázatokra, ugyanis míg az autizmussal élõkkel az iskolás évek alatt kiemelt figyelemmel foglalkoznak, addig utána egy „légüres térbe” kerülnek. Ezért pedig akadályokkal teli a további életük, illetve a munkáltatók sincsenek felkészülve a speciális foglalkoztatásukra.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-04-04 04:24:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül