Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338222    
Honlapkeszites

800 ezer magánszemélynek érdemes lenne még ma elküldenie az adóbevallást

Nem érdemes utolsó pillanatra hagyni az adóbevallás elküldését, különösen annak a 800 ezer magánszemélynek nem, akiknek visszajár pénz, vagy jóváírás a pénztári számlájukon; az adóhivatal ugyanis legkésõbb a beküldéstõl számított 30 napon belül fizeti ki a visszajáró összeget - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelõs államtitkára az MTI-t.


Emlékeztetett, hogy a NAV idén debütáló új szolgáltatása az e-szja gyakorlatilag biztosítja azt, hogy "semmittevéssel" is érvényes bevallássá válik május 22-én a tervezet. Azonban több okból is érdemes mielõbb megnyitni a tervezetet, és megnézni, hogy az miden jövedelmet és kedvezményt tartalmaz-e - mondta. Átnézni a bevallást azért is érdemes, mert ugyan a bevallás benyújtásának elmulasztásáért gyakorlatilag mulasztási bírságot nem szabhat ki az adóhivatal, de az továbbra is a magánszemély felelõssége, hogy jövedelmérõl precíz bevallás készüljön, és abból ne hiányozzék semmi - emelte ki Tállai András.     

"Munkatársaim összesítése szerint 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó" - ismertette. Nekik célszerû lenne a lehetõ leghamarabb elküldeni bevallásukat - javasolta az államtitkár -, hiszen a visszajáró összeget a beérkezéstõl számított 30 napon belül kaphatják meg. Az érintetteknek arra kell figyelni, hogy a visszaigényléshez szükséges adatokkal kiegészítsék bevallásukat, így például beírják a bankszámlaszámukat. Ha azt szeretnék, hogy a postás vigye házhoz az összeget, akkor a lakcím megadásával kell ezt jelölni. Mindezekre maga a NAV által fejlesztett program, az e-szja is figyelmeztet - tette hozzá.     

A több mint félmillió, önkéntes pénztárba befizetõ magánszemélynek is érdemes minél hamarabb elfogadni a bevallási tervezetet, hiszen a pénztárnak is a bevallás beérkezésétõl számított 30 napon belül utal a NAV. Így az az egészségpénztár tag, aki ma beküldi a bevallását, már május 2-án el is költheti az egészségpénztári számlára visszautalt adó összegét - mutatott rá Tállai András.     

A NAV vezetõje megjegyezte: több mint 535 ezer önkéntes kölcsönös biztosító pénztári tagnak a rendelkezésrõl szóló sorok a pénzintézetek adatszolgáltatása alapján szerepelnek a bevallási tervezetben. Nekik, ha semmivel nem kell kiegészíteniük a tervezetet, mert az minden tavaly megszerzett jövedelmüket tartalmazza, csak el kell fogadni azt. A két vagy több pénztárba befizetõ - mintegy 170 ezer - magánszemélynek dönteni kell arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét, amelyre a NAV  külön felhívja figyelmet. Nekik azt kell kitölteni, melyik pénztárba szeretnék, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét - tette hozzá.

MTI - Kanizsa2017-04-02 09:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül