Ma 2023. 5 29.
Magdolna, Magda, Ervin napja van.
Látogatók száma : 55319468    
Honlapkeszites

Az '50-es évek szörnyûségeirõl

Nagykanizsán is kutatnak a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány munkatársai azok után, akiket az '50-es években elhurcoltak a Hortobágyra kényszermunkára. Az alapítvány kutatói már régóta foglalkoznak a rabtáborok korszakával, õsszel pedig kiállítást szerveznek a városban.


Az '50-es években történt szörnyûségekrõl és a kutatási eredményekrõl mesélt Cseresnyés Péter államtitkárnak Saád József. A történész eddigi munkáiról több kiadványt is készített, amelyekben részletesen bemutatja az akkori kor történéseit. "Olyan történeti eseménnyel foglalkozunk itt, ami nagyon szervesen tartozik ennek a városnak, ennek a területnek a történetéhez. Nem mondjuk azt, hogy mi fölfedezzük ezt, ezek ismertek, de talán országosan kevéssé ismertek, és ezeket a kiadványainkat iskolákba, közmûvelõdési intézményekben is -nem csupán a megyében- terjeszteni is fogjuk" - mondta el dr. Saád József a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány képviselõje.

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje azt mondta: ezek a dokumentumok Nagykanizsa számára nagyon fontosak. "Hiszen számtalan olyan ember élt körülöttünk, közöttünk, akik ezt a kort felnõttként, fiatal felnõttként vagy gyerekként szenvedték meg, és sokszor nem is tudtuk azt és nem is tudjuk azt, hogy õk egy bizonyos ideológia áldozatai voltak. Nemcsak azért, mert hátrányokat szenvedtek el, hanem táborba zárták õket, rabszolgamunkára kényszerítették õket" - fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ.

Az itt gyûjtött anyagokból kiállítás nyílik majd õsszel Nagykanizsán, ahol óriási plakáton mutatják be az '50-es évek borzadalmait.

Kanizsa TV – Kanizsa2017-04-01 06:30:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül