Ma 2023. 3 25.
Irén, Írisz, Lúcia napja van.
Látogatók száma : 54776986    
Honlapkeszites

Zalában több program lesz a népi kézmûves alkotóházak és mûhelygalériák hétvégéjén

Zala megyében színes programkínálattal, mesterség-bemutatókkal, kiállításokkal, elõadásokkal várják a látogatókat a népi kézmûves alkotóházak és mûhelygalériák hétvégéjén.


Péntektõl vasárnapig megnyílnak az alkotóházak, a mûhelyek kapui, a mesterek a népi kézmûvesség egész sorát bemutatják.     

A kézmûvesség összekovácsol mottó jegyében szervezett országos programsorozat célja, hogy a látogatók megismerjék a mûhelyekben zajló munkát és ezen keresztül a helyi kézmûvesség hagyományait és értékeit - mondta el a Népi Kézmûves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek.     

Prokné Tirner Gyöngyi hozzáfûzte: mûhelygalériák és az alkotóházak a tradicionális népi kézmûvesség megõrzésének, továbbadásának, valamint megújításának a helyszínei.     

Zalaegerszegen a Gébárti-tó partján emelt Kézmûvesek Házában három napon át változatos programokkal várják az érdeklõdõket: a látogatók betekintést nyerhetnek a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület tevékenységébe, az alkotóközösségek (bõrtárgykészítõ-, fazekas és kosárfonószakkör) nyitott foglalkozásokon mutatkoznak be. Pénteken Életük a népmûvészet címmel nyílik vitrinkiállítás Kovács Zoltánné hímes tojásíró és Kovács Zoltán famûves munkáiból. A népi iparmûvész faragott tárgyaiban megjelenik a nyugat-dunántúli pásztormûvészet jellegzetes díszítõ technikája, a spanyolozás.     

Szombaton Gömöri János soproni régész a kovácsmûvesség nyugat-dunántúli hagyományairól tart elõadást. A további programok a húsvéti-ünnepkörhöz kapcsolódnak: a hímes tojásokat Mura-menti és Keszthely környéki minták alapján díszítik majd.       

Keszthelyen a Népmûvészeti Alkotóházban Kovács Zoltánné népi iparmûvész segíti hímes tojások díszítésében. A programsorozat keretében kiállítás nyílik az alkotóházban mûködõ szakkörök alkotásaiból. A munkabemutatóval egybekötött elõadáson a kéregedény készítés hagyományairól, valamit a mai felhasználási lehetõségeirõl esik szó. Egy másik elõadás témája a Kis-Balaton környéki népviselet, a viselethez tartozó díszes fõkötõ, a "gyöngyös necc" lesz.     

A keszthelyi Kályhák Házában Szalai Imre kályha-makett kiállításra és fazekasmûhelybe invitálja a látogatókat.       

Az országos programsorozathoz a népi kézmûves mûhelyek is csatlakoztak: Zalaszentbalázson Takács István kovácsmûhelyében damaszkolt késpenge készül, míg Lentiben Hácskó Imréné a hetési szõttes hagyományait, jellegzetes mintáit mutatja be. Aki kedvet kap, akár szövõszékbe is ülhet és kipróbálhatja a mesterség fogásait.     

Zalaszentgróton Csiszár Tibor a kovácsmûhelyét nyitja meg a látogatók elõtt. Csiszár Tiborné mûhelyében perecek sülnek, emellett a vendégek betekintést nyerhetnek a tojáskarcolás, mézeskalács-készítés és díszítés rejtelmeibe.     

Alsópáhokon a Sártekerõ Fazekasmûhelyében Czibor Imre az agyagedény készítés folyamatát mutatja be. A látogatóknak agyagozáskor lehetõséget ad a saját elképzeléseik megvalósítása is, vagyis arra, hogy fantáziájuk alapján alkossanak agyagedényeket.

MTI - Kanizsa2017-03-30 04:54:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül