Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047949    
Honlapkeszites

Õseink nyomában

Telt ház volt az Õseink nyomában a Dél-Urál vidékén címû dokumentumfilm országos premierjén Kanizsán.


A kanizsai filmes, Czigóth Sándor új alkotásának díszbemutatója tegnap este volt a Medgyaszay Házban. A filmet az idén elhunyt dr. Márton Alfréd nagykanizsai történész, turkológus, a magyar õstörténet egyik legkiemelkedõbb kutatója emlékének ajánlották, az MTA tudósai, az expedíció résztvevõi ugyanis ezzel a filmmel egykori tanáruk emléke elõtt tisztelegnek. Az akadémián szintén tegnap vetítették a filmet.

Megtelt a nézõtér az ideiglenesen újra mozinak átalakított Medgyaszay Házban. Sokan voltak kíváncsiak Czigóth Sándor legújabb filmjére. Kollégánk a 2015-ös, 3. orosz-magyar uráli régészeti expedíciót mutatja be. A filmben a Dél-Urál vidékén felkeresett 20 helyszín, köztük múzeumok és régészeti lelõhelyek láthatók. A forgatás 28 napig tartott, ezalatt Kanizsától-Kanizsáig 11.500 kilométert autózott a filmes. „Minden roppant nehéz volt. Hatalmas nagy fizikai állóképesség kellett hozzá, amit elõre nem is gondoltam. Mert az expedíción 11 szálláshelyünk volt, ebbõl 5 helyen sátoroztunk, gyorsan mozgott minden, tempót kellett tartani az expedícióval" - mondta el Czigóth Sándor.

A 95 perces alkotás bemutatja a földrajzi környezetet és a napjainkban már több lelõhelyen folyó orosz‒magyar közös régészeti kutatómunkát, amely az „õshaza” területén élt magyarok elõdeinek kora középkori történetét igyekszik tisztázni. Az expedíciót a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékén dolgozó dr. Türk Attila vezette. A MTA Magyar Õstörténeti Témacsoportjának tudományos fõmunkatársa azt kutatja, hogy honnan származik a magyarság, honnan jöttek az õseik, illetve milyen kérdések vetõdnek fel ezzel kapcsolatban. Errõl a vetítés elõtt beszélt a nézõknek. "Ugye ne felejtsük el, hogy nagyon forráshiányos történelmi kérdéssel, problémával állunk szemben. Sajnos nincsenek óriási írott forrásaink azzal kapcsolatban, hogy honnan származnak a magyarok, nekünk minden egyes apró leletet és apró tárgyi és egyéb anyagot ki kell értékelnünk és fel kell vennünk, és ebbõl kifolyólag a késõbbiekben ez majd természetesen módosulhat" - fogalmazott dr. Türk Attila régész, expedícióvezetõ.

Az MTA tudósai, az expedíció résztvevõi ezzel a filmmel egykori szegedi tanáruk, dr. Márton Alfréd nagykanizsai történész, turkológus, a magyar õstörténet egyik legkiemelkedõbb kutatójának emléke elõtt tisztelegnek. Az idén elhunyt volt tanárkollégájáról Dénes Sándor emlékezett meg a bemutató elõtt. A polgármester nagy tudású, csendes embernek ismerte a kutatót, aki Kanizsán járt gimnáziumba, késõbb Szegeden és itt is tanított. „A Landler Jenõ Gimnáziumban '78-ban érettségizett, majd aztán a Szegedi Tudományegyetemen folytatta a tanulmányait és került Nagykanizsára" - mondta el Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.

Az expedícióhoz Czigóth Sándor független filmesként csatlakozott, de munkáját a Kanizsa TV is segítette. A filmet tegnap vetítették az akadémián.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-29 05:29:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül