Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048005    
Honlapkeszites

Thúry portya - A hagyományõrzés mellett a közösségmegtartás a cél

Közösségben tanulni az életet – erre teremt alkalmat a Thúry Portya a szervezõk szerint. Az idei hagyományõrzõ és közösségmegtartó rendezvényt a hétvégén tartják.


A régióban egyedülálló kezdeményezés a Thúry Portya, amely hagyományosan két napig tart: a tényleges, orosztonyi portyázást megelõzõen, jövõ pénteken a Thúry Vitézlõ Oskola és barátaik felkeresik a „dunántúli oroszlán” négy kanizsai szobrát. „Zászlókkal és viseletben végigvonulunk a városon, hogy felhívjuk a figyelmet Thúry Györgyre, ezt követõen pedig kulturális program lesz az Erzsébet téren. Fontos: a hetedikhez értünk, és József Attila nyomán, aki azt írta: „a hetedik te magad légy” – nagykanizsai elõadómûvészeket kértünk fel arra, hogy a mûvészetükbõl adjanak nekünk egy kis programot, így a Bojtár Népzenei Együttes, a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpada lép fel” - mondta Vörös András, a Thúry Vitézlõ Oskola vezetõje.

A belváros új helyszínként kapcsolódik be a hét évvel ezelõtt éltre hívott hagyományõrzõ és közösségmegtartó programba, amelynek fõvédnöke Cseresnyés Péter államtitkár, országgyûlési képviselõ. „Minden, ami Thúry; minden, ami Zrínyi és minden, ami Nagykanizsa dicsõ történelméhez hozzátartozik, a város számára nagyon fontos. Dénes Sándor polgármester azt a célt tûzte ki, hogy a fiatalokat, gyermekeket megnyerve megpróbáljuk minél inkább elhinteni és meggyökereztetni azokat a magvakat, amelyek a város dicsõ múltjához tartoztak, és a 21. században megjeleníteni” - hangsúlyozta Lehota János polgármesteri kabinetvezetõ.

A portya jövõ szombaton, reggel nyolc órakor indul a Magyar utca 80-tól, Thúry feltételezett sírhelyétõl, és Orosztonyban, a hõs kanizsai kapitány kopjafájánál ér véget.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-27 08:53:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül