Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51046843    
Honlapkeszites

Szépnek látni a betont…

Felfedezni a betonban a lehetõséget az önkifejezésre: nem egyszerû feladat. A Budapesten tanuló Orbán Emesének azonban mégis sikerült, ráadásul olyan ötletesen, hogy anyagkísérletét nemrég Németországban, egy nemzetközi kiállításon is bemutatták.


Harminc darab betonkocka képviselte Magyarországot – és az alkotó révén Nagykanizsát is – az idei Talentén. A Münchenben megrendezett nemzetközi kiállítás a harminc év alatti tervezõknek teremt lehetõséget arra, hogy szélesebb közönség elõtt is bemutatkozzanak, és tapasztalatot cseréljenek egymással. Orbán Emese, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem végzõs hallgatója egy iskolai projekttel jelentkezett az expóra.

– Volt egy úgy nevezett anyagkísérleti kurzusom, amelyen a betonban rejlõ lehetõségeket kutattuk. Ehhez teljesen szabad kezet kaptunk – meséli. – Engem elsõsorban az foglalkoztatott, hogy a beton tényleg csak egy szürke, rideg anyag vagy ennél azért több?

Ennek kiderítéséhez Emese 5x5 centis betonkockákat készített. Az anyagkísérlet során volt, hogy eltérõ felületû öntõformákat alkalmazott, máskor magát a betont színezte vagy elegyítette különféle anyagokkal, például viasszal és dekorhomokkal.

– A kísérlet eredményeként teljesen új anyagminõségek és -hatások jöttek létre. Kiderült, hogy a különbözõ beavatkozások kivétel nélkül megváltoztatják a beton karakterisztikáját, és a kockák egyedi tulajdonságokkal ruházódnak fel. Hogy ki mit lát bele az egyes darabokba, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom...

A Talentén való megjelenés nemcsak Emese pályafutásában, hanem a hazai designer életben is mérföldkõ, hiszen az utóbbi pár évben nem válogatták be magyar tervezõ munkáját a kiállítás anyagába. Az idei expóra csaknem hatszázan jelentkeztek, végül harminckét ország százöt alkotóját hívták meg, köztük Emesét, aki a jövõben is folytatja a betonos kísérleteket.

– Most kezdtem el az utolsó félévemet a MOME fémmûves mesterképzésén – mondja. - A szakdolgozatom témája szintén a beton: azzal foglalkozom, hogyan fejlõdött az idõk során a használata, és miként lehetne emberközelibbé tenni a jövõben? Ami pedig a diplomamunkát illeti: a Talentén megjelent ConcreteCube-projektet folytatom, csak más méretekben és újabb anyagkísérletekkel, mivel úgy érzem, a beton még mindig okozhat meglepetéseket.

Emese azt mondja, kiskora óta szeret barkácsolni, ezért is jelentkezett a batthyánys gimnáziumi évek után a Budapesti Mûszaki Egyetem termék- és formatervezõ mérnök alapképzésére, majd a MOME-re. Az egyetemi évek alatt több projektben is részt vett, így dolgozhatott a Magyar Zsidó Múzeummal, legutóbb pedig az õ csapata nyerte meg azt a pályázatot, amelynek eredményeként a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató Emeséék tervei alapján alakítja majd ki leendõ székházának pihenõhelyiségeit. A fiatal lány az elmúlt években a szociális design területén is számos értékes tapasztalatot szerzett.

– Dolgoztam egy látássérülteknek készült segédeszköz továbbfejlesztésén, a BME-es diplomamunkámban pedig fogyatékkal élõknek terveztem egy speciális készüléket. Tavaly egy újabb nagyszerû lehetõség adódott: részt vehettem az e-NABLE Magyarország érzékenyítõ programsorozatán. Õk egy nagy, nemzetközi önkéntes mozgalomhoz tartoznak, amely 3D-nyomtatással készít mûkezet végtaghiányos gyerekeknek. Az e-NABLE a legújabb technikai vívmányokat ötvözi a designer-szemlélettel annak érdekében, hogy megkönnyítsék a gyerekek integrációját. Néhányukkal találkoztunk is, és mondhatom, felemelõ élmény volt.

Nemes Dóra

A betonnak napjainkban már nemcsak az építõiparban van helye: bõ tíz éve a designerek is felfigyeltek a benne rejlõ lehetõségekre. Ma már evõeszközök, vázák, sõt, még ruhák is készülnek beton felhasználásával - ez utóbbiban ráadásul mi, magyarok úttörõk is vagyunk. Egy budapesti házaspár által alapított start-up, az IVANKA Stúdió elõbb bõrbeton táskáival hódított, majd 2012-ben bemutatta egyedülálló újítását, a beton-textilt. A különleges anyagötvözetbõl készült ruhakollekció a párizsi divathéten debütált – nagy nemzetközi sikerrel. A ruhadarabok és a kiegészítõk elsõsorban színükben, letisztultságukban és a geometrikus mintákban hordozzák magukon a beton sajátosságait.2017-03-25 09:36:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül