Ma 2023. 3 26.
Emánuel, Emánuéla, Larissza napja van.
Látogatók száma : 54781181    
Honlapkeszites

A magyar múlt nyomában

2015-ben, a 3. orosz-magyar uráli régészeti expedícióhoz Czigóth Sándor kollégánk – a Kanizsa TV segítségével - független filmesként csatlakozott. Mostanra elkészült az expedíció útját bemutató 95 perces film, amelybõl a Dél-Urál vidékén felkeresett 20 helyszínt, múzeumokat és régészeti lelõhelyeket, továbbá a földrajzi környezetet ismerhetjük meg. Betekinthetünk a napjainkban már több lelõhelyen folyó orosz‒magyar közös régészeti kutatómunkába, amely az „õshaza” területén élt magyarok elõdeinek kora középkori történetét igyekszik tisztázni.


A filmet elõször Nagykanizsán láthatja a nagyközönség: az országos premier március 27-én, jövõ hétfõn lesz 18 órától a Medgyaszay Házban, ahol dr. Türk Attila régész, expedícióvezetõ beszél az elért eredményekrõl, s ajánlja a filmet a publikum figyelmébe. Ezt megelõzõen Dénes Sándor polgármester volt tanárkollégájáról, az idén elhunyt dr. Márton Alfréd nagykanizsai történészrõl, turkológusról, a magyar õstörténet egyik legkiemelkedõbb kutatójáról is beszél – az MTA tudósai, az expedíció résztvevõi ugyanis ezzel filmmel egykori szegedi tanáruk emléke elõtt tisztelegnek.

Fotó: Az expedíció tagjai a bojanovói temetõ feltárásában is részt vettek. A 2015-ben feltárt mintegy 13 sírban ‒ az apró gyöngyöktõl az ezüst halotti maszkig ‒ több mint ezer tárgyat találtak az orosz és magyar régészek2017-03-25 06:26:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül