Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55415575    
Honlapkeszites

A medvehagyma gyûjtésének szabályira hívja fel a figyelmet a Nébih

A medvehagyma gyûjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minõsül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési elõírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre - hívta fel a figyelmet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyûjtési szezonban, állami erdõben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyûjteni kizárólag az erdõ kezelõjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.     

A Nébih felhívta a figyelmet arra is, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetõek a mérgezõ gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérõ illatuk segíthet az azonosításban.     Az érdeklõdõk a erdõterületek besorolásáról a Nebih erdõtérképén tájékozódhatnak: www.erdoterkep.nebih.gov.hu.     

A medvehagyma árusítása során fel kell tüntetni a gyûjtõ vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét - áll a közleményben.     

Mivel sok az illegálisan gyûjtött vagy importált áru, ezért a hivatal azt tanácsolja a vásárlás elõtt a vevõk ellenõrizzék a csomagolást.

MTI - Kanizsa2017-03-24 13:09:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül