Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55358898    
Honlapkeszites

A felhõk megismerése a meteorológiai világnap idei témája

A felhõk megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az idõjárás és az éghajlat alakulásában - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.


Radics Kornélia a világnapon rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a felhõk nélkülözhetetlenek az idõjárási helyzetek elõrejelzéséhez, az éghajlatváltozás modellezéséhez és a rendelkezésre álló vízkészletek becsléséhez.     

Beszámolt arról, hogy a világnap alkalmából a Meteorológiai Világszervezet létrehozta egy elõször a 19. században megjelent Nemzetközi Felhõatlasznak az internetes változatát, az OMSZ honlapján megújultak az elõrejelzések, valamint megjelentettek a felhõkrõl egy könyvet, amely egyszerûen, érthetõen ad válaszokat az ezekkel kapcsolatos kérdésekre.     

A szervezet elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon háromszáz évvel ezelõtt, 1717. július 1-jén Sopronban kezdõdött meg az elsõ mûszeres rendszeres meteorológiai mérés. Jelenleg országszerte több mint 250 állomás éves szinten több mint 45 millió adatot szolgáltat az idõjárási helyzetrõl.     

V. Németh Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára köszöntõjében úgy fogalmazott, "az ezerarcú felhõk évezredek óta fogva tartják a tudományos gondolkodást", a felhõfizika eredményei pedig világosan megmutatják, milyen alapvetõ szerepet töltenek be a felhõk a Föld önszabályozásában.     

Az államtitkár megköszönte az OMSZ munkatársainak, hogy igyekeznek minél pontosabban elõrejelezni az idõjárást, és ezzel megkönnyítik az emberek életét.     

A világnap alkalmából a rendezvényen átadják a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezsõ Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerõ okleveleket. Köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelõit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és kiosztják az "Év MET-ÉSZ észlelõje" címet is.     

A meteorológiai világnapot 1960 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) alapokmánya. A WMO az ENSZ szakosított szervezete, amelyben a több mint 180 tagország kormányszinten képviselteti magát. Célja, hogy elõsegítse a meteorológia felhasználását a legkülönbözõbb területeken, összehangolja a tagországok kutatásait, segítse a képzést.

MTI - Kanizsa2017-03-23 13:15:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül