Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389200    
Honlapkeszites

Halgazdálkodásra évente mintegy 514 millió forint fordítható

Az új halgazdálkodási törvény 2014-tõl biztosítja és szabályozza a horgászatból és halgazdálkodásból származó állami bevételek felhasználását; ennek köszönhetõen Magyarország költségvetésében évente mintegy 514 millió forint áll az ágazat rendelkezésére - közölte a földmûvelésügyi miniszter egy szakmai konferencián.


Fazekas Sándor, az idén elõször megrendezett Halak napján tartott tanácskozáson elmondta: a fenntarthatóság elve mentén a halgazdálkodási vízterületek hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése élvez elsõbbséget.     

Hozzátette: a támogatott tevékenységek között megtalálható a kecsege és széles kárász visszatelepítési program, valamint a hazai õshonos halállományokat veszélyeztetõ nagy kárókatona gyérítésének támogatása. Ebbõl a forrásból finanszírozható továbbá a Balaton, a Tisza-tó és a Ráckevei (Soroksári)-Duna halas élõhelyeinek fejlesztése, valamint a halászati õrzést segítõ eszközök beszerzésének támogatása is - mondta a miniszter.     A földmûvelésügyi tárca vezetõje üdvözölte a kezdeményezést, hogy az év egy napján, március 20-án, az ágazatban és az ágazatért tevékenykedõ szakmai szervezetek - a Magyar Haltani Társaság, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi szervezet (Ma-HAL), az Akvaristák Magyarországi Egyesülete, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetvég (MOHOSZ) - ráirányítják a figyelmet a halakkal összefüggõ különbözõ területekre a horgászattól a turizmuson és a kutatáson, valamint az ismeretterjesztésen át a halgazdálkodásig, a tógazdák munkájáig.     

Fazekas Sándor kiemelte: az utóbbi évek eredményes munkájának köszönhetõen mintegy harmadával emelkedett az egy fõre jutó halfogyasztás Magyarországon, ami most 6,2 kilogrammot tesz ki. Hozzátette: a halfogyasztás növelését ösztönözheti a halhús általános forgalmi adójának (áfa) mérséklése, errõl azonban majd az Országgyûlés dönthet a jövõ évi költségvetés tárgyalásakor.     

Szûcs Lajos, a MOHOSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a 2018-as, várhatóan a jövõ hónapban az Országgyûlés elé kerülõ költségvetési törvény alapján valószínû, hogy a halra vonatkozó áfacsökkentést 2018 január 1-tõl meg lehet tenni.     

Hozzáfûzte: a MOHOSZ Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete, több mint 400 ezer taggal. A magyar horgászok évente mintegy 9-10 ezer tonna halat fognak ki az ország vizeibõl.     A konferencián  a MOHOSZ és a Ma-HAL stratégiai együttmûködési megállapodást írt alá. Németh István, a Ma-HAL elnöke az MTI-nek elmondta: a megállapodás biztosítja, hogy a két szervezet közösen tevékenykedjen az ágazat érdekében. Külön kiemelte a magyar õshonos halfajok szerepének növelését.

MTI - Kanizsa2017-03-20 14:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül