Ma 2023. 6 6.
Norbert, Norberta, Cintia napja van.
Látogatók száma : 55357549    
Honlapkeszites

Szerdától lehet megnézni az szja-bevallási tervezeteket az ügyfélkapun keresztül

Szerdától tekinthetik meg az adóhatóság által elkészített szja-bevallási tervezetet az erre a célra kialakított online felületen azok, akik ügyfélkapuval rendelkeznek, a papíralapú tervezet postázását pedig csütörtök éjfélig lehet kérni.


Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kalkulációjával, annak nincs teendõje, május 22-én az adóbevallási tervezet számít majd a bevallásának, aki nem, május 22-ig módosíthatja azt. Továbbra van lehetõség arra is, hogy ki-ki maga készítse el szja-bevallását.     

Idén elõször a NAV a munkáltatóktól, kifizetõktõl kapott adatok alapján külön kérés nélkül minden olyan magánszemély számára adóbevallási tervezetet készít, aki nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy munkáltatója ezt nem vállalta.     

Az egyéni vállalkozóknak, az õstermelõknek és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat, mert az õ jövedelmi adataik nem állnak teljes körûen a NAV rendelkezésére, nekik a 16SZJA jelû bevallást kell május 22-ig benyújtaniuk. Ha azonban az egyéni vállalkozó 2016-ban egész évben bejelentetten szüneteltette tevékenységét, nem volt adóköteles jövedelme, és 2016-ban munkáltatótól vagy más kifizetõtõl származó jövedelmet szerzett, a NAV elkészíti számára is az adóbevallási tervezetet.     

Az adóbevallási tervezetek elektronikus formában március 15-tõl megtekinthetõk és módosíthatók ügyfélkapun keresztül. Akiknek nincs ügyfélkapujuk, március 16-án éjfélig többféle módon (levélben, sms-ben, telefonon, a NAV honlapján vagy személyesen) is kérhetik, hogy a NAV küldje el számukra az adóbevallási tervezetet, amelyet május 2-ig kapnak meg postán. Március 16. után azonban már csak a NAV ügyfélszolgálatain lehet benyújtani az igénylést. Bármikor dönteni lehet azonban az ügyfélkapus regisztráció mellett, és akkor elektronikusan is megtekinthetõ valamint módosítható a tervezet. A regisztrációt azért is érdemes megcsinálni, mert a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása is online elérhetõvé válik.     

Ha az adózó egyetért a NAV által elkészített tervezettel, nem kell tennie semmit, május 22-én a tervezet lesz a hivatalos adóbevallása. Aki május 22-ig nem módosítja az adóbevallási tervezet adatait és nem nyújt be önálló bevallást, és addig adómegállapítás sem érkezik a jövedelmére vonatkozóan, a NAV által készített tervezet általa benyújtott bevallásnak, a NAV által megállapított adó általa bevallott adónak minõsül.     

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezõk május 22-ig az online felületen javíthatják, kiegészíthetik a bevallási tervezetet, ha olyan jövedelmük vagy kedvezményük is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetõk adatai között (például lakáskiadásból származó jövedelem vagy olyan családi kedvezmény, amelyrõl az adóelõleg figyelembevételekor nem nyilatkozott az adózó). Azok akik megkapták a tervezet papíralapú változatát, és nem értenek egyet az abban feltüntetett adatokkal, de továbbra sem nyitnak ügyfélkaput, önadózással tehetnek eleget bevallási kötelezettségüknek május 22-ig. Az ehhez szükséges 16SZJA jelû nyomtatványt és a kitöltési útmutatót le lehet tölteni a NAV honlapjáról és az adóhatóság ügyfélszolgálatain is elérhetõ.     

Az adóhatóság május 2-ig az ügyfélkapusoknak elektronikus, a többieknek postai úton értesítést küld a visszatérítendõ vagy befizetendõ adó összegérõl valamint az adózókról nyilvántartott adatok esetleges ellentmondásairól.     

Az szja-t május 22-ig kell megfizetni, erre lehetõség van az új online felületen és a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával, a lakossági folyószámláról történõ átutalással, a NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel és készpénzátutalási megbízással, azaz csekken, amit a NAV honlapján vagy ügyfélszolgálatain lehet igényelni.     

Az szja-t pótlékmentesen, részletekben is be lehet fizetni, ha a fizetendõ szja és egészségügyi hozzájárulás összege nem haladja meg a 200 ezer forintot. Legfeljebb hat havi, egyenlõ összegû részletfizetést lehet kérni, az elsõ részlet megfizetésének határideje május 22. Az adóhatóságnak 30 napon belül kell kiutalnia a visszatérítendõ adót.     

Idén is lehetõség van arra, hogy az adózó rendelkezzen összevont adóalapja után befizetett személyi jövedelemadója egy százalékáról egy regisztrált civil szervezet, további egy százalékáról pedig valamely technikai számmal rendelkezõ egyház vagy a kiemelt elõirányzat (2017-ben a Nemzeti Tehetség Program) javára. A rendelkezést május 22-ig lehet benyújtani az új online felületen vagy a 16SZJA EGYSZA lapján, illetve az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelû nyomtatványon. A rendelkezés csak akkor lesz érvényes, ha az adózó befizette az adóját és nincs adótartozása.

MTI - Kanizsa2017-03-15 06:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül