Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51047090    
Honlapkeszites

Évszázados kínai bankjegyek a HSMK-ban

Ismét telt házas volt a numizmatika iránt érdeklõdõknek szervezett program. Az adás-vétel és csere mellett most is volt egy tematikus kiállítás. Ezúttal Kína 19-20. századi bankjegyeit láthatták az érdeklõdõk. Ezek a textil- és papírpénzek különlegességnek számítanak. „Egyszer ránézésre nem tudjuk megállapítani, hogy mit ér, milyen címletû. Másodszor pedig nagyon ritkák, tehát itt Európában ritka egy ilyen gyûjtemény, amit itt láthatnak” - mondta Farkas István a MÉE városi titkára.


Varga János többször járt Kínában. Különlegessége és történelmi háttere miatt gyûjti ezeket a bankjegyeket. „Maga az íráskarakterek, az mindenkit megkap. Az ábrázolásmód, az mindenképpen, mert amelyiken van, azok általában a hétköznapi életbõl merítenek. Kivéve, ami kicsit misztikusabb - mondjuk a tibeti pénzek esetében -, ott nem hétköznapi, hanem kicsit elvontabbak a dolgok. A másik talán a színvilága – különlegesség” - tette hozzá Varga János érme- és bankjegygyûjtõ.

Bár a papirusz kínai találmány, a papírpénzek használata csak elég késõn, a 19. század végén lett általános. Az éremgyûjtõk kanizsai csoportjának szervezésében legközelebb a cári és a rendszerváltás utáni Oroszország bankjegyeit és fémpénzeit mutatják be a tematikus kiállításon.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-14 04:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül