Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55389032    
Honlapkeszites

Hat év alatt 40 százalékkal bõvült a házi gondozottak köre

A kormány számára fontos az idõs emberek hétköznapi biztonságának megteremtése, a gondozásra szorulók segítése. Ennek biztosítása érdekében a kormány hat év alatt 40 százalékkal bõvítette a házi gondozásban részesülõk körét, és megduplázta a gondozók létszámát - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.


Rétvári Bence elmondta: a házi gondozás a szociális ellátás korszerû, mind az ellátó, mind az ellátott számára leginkább elõnyös formája. Célja, hogy az egyedül élõ, rászoruló, idõs emberek a saját otthonukban, de szakember segítségével biztonságban élhessék mindennapjaikat.     

Az államtitkár hangsúlyozta: a házi gondozásnak az elmúlt években történt megújításával a legrászorulóbbak kapnak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást. Míg 2010-ben 75 054 házi gondozásban részesülõ ember volt, számuk 2016 végére 107 294-re emelkedett, ami 40 százalékos bõvülés. A házi segítségnyújtásban foglalkoztatottak száma a 2010-es 5764-rõl 2016-ra 13 399-re nõtt, vagyis ma már több mint kétszer annyian gondoskodnak az otthoni gondozásra szorulók megfelelõ ellátásáról.     

Az elmúlt években a kormány úgy alakította át a szociális közszolgáltatások rendszerét, hogy a természetben nyújtott ellátások célzottabban jussanak el a valóban rászorulókhoz, ezzel az ellátórendszer átláthatóbb, hatékonyabb és igazságosabb lett.     

Jelezte: ez évtõl megszûntek az egy gondozottra fordítható korábbi idõkeretkorlátok is, így teljes mértékben az idõs emberek szükségleteihez igazítható az ellátás napi idõtartama. A gondozási idõt a gondozó és a rászoruló együtt határozza meg.     

A házi gondozás fontos elõnye, hogy az odafigyelésre szorulók a megszokott, otthoni körülmények között élve is megkapják a szakszerû gondozói segítséget. Az idõskori hétköznapok anyagi biztonságának növelését szolgálták szintén az elmúlt évek inflációt meghaladó nyugdíjemelései, a rezsidíjak csökkentése vagy az alapvetõ élelmiszerek áfájának csökkentése is - mondta Rétvári Bence.

MTI - Kanizsa2017-03-13 05:36:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül