Ma 2020. 8 10.
Lőrinc, Blanka, Csilla napja van.
Látogatók száma : 46841578    
Honlapkeszites

A Kovács Gábor Gyûjteménybõl nyílik tárlat a szlovéniai Lendván

A magyar festészet 18. század elejétõl a 20. század közepéig tartó fejezetét öleli fel a Kovács Gábor Gyûjtemény (Kogart) mintegy 100 darabjából pénteken nyíló tárlat Szlovéniában, a magyar határ melletti Lendvai Galéria-Múzeumban.


Dubravko Baumgartner, a Galéria-Múzeum kurátora az MTI-nek elmondta: mint minden jelentõs magángyûjtemény, a Kogart is határozott karakterrel bír. A mecénás több mint két évtizede vásárol mûalkotásokat azzal a céllal, hogy létrehozzon egy, az újkori magyar festészet történetét méltón képviselõ gyûjteményt.     

A kollekció a 18. század elejétõl a múlt század közepéig terjedõ idõszak mûvészetét öleli fel, és jelenleg mintegy négyszáz alkotásból áll. Ebbõl közel 100 alkotás lesz látható a lendvai múzeumban - közölte a kurátor.     

Mint elmondta, a kiállítás a fent említett sokrétû és színes korszak festészetérõl ad reprezentatív áttekintést, felvonultatva a 19. század mûvészetének összes fontos stílusirányzatát a klasszicista kezdetektõl a romantika és a realizmus térhódításán át egészen a századvég naturalizmusáig.     

A kiállításról készült katalógus szerint Munkácsy, Vaszary és id. Markó Károly több alkotása mellett olyan festményeket is láthatnak majd a látogatók, mint Csók István Cselédközvetítõnél címû képe és Székely Bertalan Székely Zsenit ábrázoló portréja.     

A lendvai intézmény 2009-ben indította el neves európai galériákkal és mûgyûjtõkkel összefogva Az egyetemes mûvészet óriásai a lendvai várban címû projektjét, amelyet még abban az évben Vasarely-kiállítással nyitottak meg. A következõ években Oskar Kokoschka, Rembrandt, Goya, a japán erotikus mûvész, Sunga és Pablo Picasso mûveit is bemutatták.     

Ezt az évet a 18-19. századi magyar festészettel kezdték, május 18-tól pedig Salvador Dalí alkotásait ismerhetik meg a látogatók.     

A tárlat az Emberi Erõforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Mûvészeti Alapítvány és a Lendvai Galéria-Múzeum közös szervezésében jött létre, és május 14-ig lesz látható.

MTI - Kanizsa2017-03-08 20:42:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül