Ma 2022. 8 14.
Marcell, Maximilián napja van.
Látogatók száma : 53012101    
Honlapkeszites

Élõ Könyvek a javítóintézetben

2017. március másodikán Nagykanizsán elsõ ízben került megrendezésre az EMMI Debreceni Javítóintézete Nagykanizsai Telephelyén a Dán kezdeményezésû sikeres rendezvény, az Élõ Könyvtár.


„Az Élõ Könyvtár éppúgy mûködik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid idõre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élõ Könyvtárban a Könyvek élõ személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdõdik. Az Élõ Könyvtár Könyvei olyan emberek, akik elõítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülõ csoportokat képviselnek, és akik gyakran diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai. Bárki lehet a könyvtár "olvasója", aki kész beszélgetni a saját elõítéletével vagy sztereotípiájával, és rászán egy órát erre az élményre. Az Élõ Könyvtárban a Könyvek nem csak beszélnek, de válaszolni is tudnak az olvasók kérdéseire, sõt, a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, és maguk is tanulhatnak.”

A javítóintézetbe hat „élõ könyv” látogatott el, beszélgetett a közel 60 növendékkel. Vendégünk volt Ferkovics József festõmûvész, Kardos Ferenc, Bereczki Tibor, a Kanizsa Csillagai zenekar vezetõje Horváth Zoltán, Nagy József és Horváth Attila.

Mindegyik „könyv” rendelkezett egy szlogennel:

- a mûvészetben te is megtalálhatod az utad

- a zene, a roma hagyományápolás az életem - tanulj, fejlõdj, légy több…. megmondom hogyan

- alkoholista vagyok, de már ellen tudok állni

- összefogás segítségnyújtás – ez az életem

- diplomás roma vagyok

A rendezvény szabályaihoz hozzátartozik, hogy nincs tabu téma, mindenrõl lehet kérdezni, de a tiszteletadás kötelezõ.

A program közben megtekinthetõ volt „AZ ÉREM HARMADIK OLDALA – ROMA ÉLETKÉPEK” fotókiállítása is.

A rendezvény közös levezetõ beszélgetéssel, és Horváth Zoltánnak köszönhetõen zenéléssel és énekléssel zárult.

A fiatalok rendkívüli érdeklõdésére való tekintettel a rendezvény témakörök szerint, sorozatrendezvényként fog folytatódni intézetünkben - tájékoztatta lapunkat az intézmény vezetõsége.

Kanizsa2017-03-08 12:13:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül