Ma 2023. 5 28.
Emil, Csanád, Vilmos napja van.
Látogatók száma : 55311850    
Honlapkeszites

Megkezdõdtek a tavaszi munkák a szõlõhegyeken

Itt a tavasz, ami nem csak a munkák kezdetét jelenti a szõlõhegyeken, a borosgazdáknak határidõt is figyelembe kell venni. A metszés mellett az érintetteknek március 10-ig nyilatkozni kell arról, hogy egyszerûsített adóraktári engedélyesként, vagy kisüzemi bortermelõként kívánnak tevékenykedni a továbbiakban.


A förhénci hegyen ezekben a napokban szinte minden birtokon megkezdõdött a munka, Kálovics József is a hegyen töltötte az idejét. 130 gyümölcsfa és csaknem 400 tõ szõlõ várt a tavaszi metszésre. A gazda több borverseny díjának tulajdonosa, birtokát nem hagyja az enyészetnek. „Gépesítés nélkül nem lehet itt dolgozni. Felvonó hozza fel a hordót a pincébõl, az is viszi le. Látja, most is ezzel a traktorral hordom ki a gallyakat, nem kell rátenni fóliára, mint régen. Régen rá szokták tenni, aztán húzták, mert ilyen partos helyek is vannak itt. Sokaknak olyan partos területe van, hogy a ló is nehezen húzta fel a kádat, amikor szüreteltek" - mondta Kálovics József.

A gazdák tehát dolgoznak már ezekben a napokban, de azok is, akik kistermelõként értékesítik a kiváló zalai borokat. Rájuk vonatkozott az a törvényi elõírás, amely a március 10-i határidõt szabta meg: nyilatkozniuk kellett az egyszerûbb nyilvántartás ügyében. Ábrahám János, a néhai Nagykanizsai Hegyközség utolsó elnöke azt mondta: az érintettek már mind nyilatkoztak, a jogszabálynak megfelelõen. „10 adóraktári engedélyes nyilatkozott, tehát az összes kanizsai, illetve Kanizsa környéki gazda. Úgy tudom mindenki átlépett az új rendszerbe, melynek keretében nem a fináncok felé kell elszámolniuk, hanem a hegybírónak" - fogalmazott Ábrahám János.

A Nagykanizsai Hegyközség jogutódja, a Zalaszentgróti Hegyközség hegybírója minden második héten elérhetõ a Halis István Városi Könyvtárban, a birtokokkal kapcsolatos tennivalók ügyében a gazdák rendelkezésére áll.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-05 08:26:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül