Ma 2021. 10 17.
Hedvig, Ignác, Rudolf napja van.
Látogatók száma : 51048935    
Honlapkeszites

Imamalmokat szenteltek a zalaszántói buddhista sztúpánál

Buddhista szertartás szerint szentelték fel Európa egyik legnagyobb sztúpájánál szombaton azokat imamalmokat, amelyeket a tibeti holdújév ünnepén az itt élõ szerzetesek és támogatóik készítettek.


A Buddhista Béke-Szentély Alapítvány által 1993 óta mûködtetett kegyhelyen a Zalaszántón élõ két tibeti szerzetes, Drupon Konchok Jigmet és Drupon Konchok Lhundup szentelte fel több száz hívõ és érdeklõdõ elõtt az ötven, rézbõl készült imamalmot.     

A 2004 óta Magyarországon élõ Jigmet láma az MTI érdeklõdésére elmondta: a tibeti holdújév ünnepéhez igazítva szentelték fel a pörgõ imamalmokat. A vallási szokások szerint ezek arra szolgálnak, hogy az olvasni vagy imádkozni nem tudók a pörgetésükkel a megtisztulást, a békét, a nyugalmat árasztó mantrákat, imákat árasszák szét.     

Mint kifejtette: az óramutató járásával megegyezõen megforgatott malmok a benne levõ jókívánságok révén erõsítik az emberekben, a világban meglévõ pozitív energiát, a békét és a harmóniát.     

A zalaszántói, 316 méter magas Világosvár-hegyen 1993-ban szentelte fel a Béke sztúpát a dalai láma. A 30 méter magas és 24 méter átmérõjû vallási kegyhely az egyik legnagyobb ilyen építmény Európában, ami Buddha szellemét, bölcsességét, minden élõlényhez fûzõdõ együttérzését és szeretetét jelképezi.     

Magyarországon több tízezerre becsülik a buddhista vallásúak számát, õket, illetve más érdeklõdõket is szolgálja a sztúpa szomszédságában 2014-ben felszentelt Drikung Kagyü Meditációs Központ. A 400 négyzetméteres, kívül japán-vietnami, belül tibeti-ladakhi stílusú épület Közép-Európa legnagyobb buddhista meditációs központja.

Drupon Konchok Lhundup tibeti szerzetes a tibeti holdújév ünnepe alkalmából felszenteli a zalaszántói buddhista sztúpa új tibeti imamalmait 2017. március 4-én. MTI Fotó: Varga György

MTI - Kanizsa2017-03-04 15:15:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül