Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55411026    
Honlapkeszites

A gépjármûkereskedõk 21 százalékkal több új autót értékesítettek februárban

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új személygépjármûvet helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesülete (MGE) az MTI-vel.


Az MGE szerint ez azt vetíti elõre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjármûvek forgalomba helyezésének növekedése és 2017-ben meghaladhatja a százezret.     

Az egyesület reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követõen beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni - tették hozzá.     

Az MGE szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, de akik inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Valószínûsíthetõ az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthetõ - írták.     

Februárban 1297 kis haszonjármû kelt el, ami 14,3 százalékkal kevesebb mint egy éve. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kis haszonjármû ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja - írták.     

Autóbuszokból a múlt hónapban 39 kelt el, ami 40 százalékkal kevesebb a tavaly februárinál. A piac igen kis mérete miatt tud jelentõs havi eltéréseket mutatni, inkább az a fontos, hogy éves átlagban növekedést legyen, mivel a buszpark nagyon öreg és megújításra szorul - hívták fel a figyelmet.     

Minimális visszaesés volt a nagy haszonjármûveknél, 414-et adtak el, ami 3,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kedvezõtlen idõjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idejét - írták.     

A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge 67 eladott darabbal, az értékesítést fokozottabban befolyásolja az idõjárás szezonalitása. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegû kétkerekûek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetõségével kapcsolatos procedúra könnyítése.     

Az egyesület ebben az évben összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármû, 5500 nagy haszonjármû, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

MTI - Kanizsa2017-03-01 15:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül