Ma 2023. 6 8.
Medárd, Helga napja van.
Látogatók száma : 55395773    
Honlapkeszites

A vadászpilótákról

Hogyan él egy vadászpilóta, hogy képes elviselni a lelki terhelést, és mégis miért kellenek vadászpilóták békeidõben? Ezekrõl és sok más érdekes kérdésrõl tartott elõadást Balatongyörökön Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy. A zsúfolásig telt mûvelõdési házban a résztvevõk rendkívül érdekes elõadást hallhattak a vadászpilótákról és az egykori vezérkari fõnök életérõl is.


„Ha szabálysértõ légi jármûrõl van szó – Magyarország területét veszem alapul – rendkívül gyorsan kell tevékenykedni, és ehhez kellenek a vadászgépek és a vadászpilóták.

Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, a magyar légierõ vezérkari fõnöke volt. 43 évet repült, ebbõl 38-at vadászpilótaként. 1999-ben vonult nyugdíjba, azóta balatonfüredi otthonában várja az érdeklõdõket, ahol számos személyes tárgyát állította ki egy emlékszobában. Balatongyörökön négy évtizedes munkájáról, a vadászpilóták életének árnyoldalairól és szépségeirõl is beszámolt. Egyik legkedvesebb emléke például a Balatonhoz kötõdik.

„Nekem a Balatonhoz rengeteg emlékem fûzõdik, hiszen kis magasságtól egészen 20 000 méteres magasságig a Balatont láttam télen, nyáron, nappal, éjszaka. Mindig más arcát mutatta a Balaton. A Keszthelyi-öböl néha ilyen szürkészöld, szürke volt, ugyanakkor a Kenesei-öböl pedig ilyen almazöld. De mire megfordultam, megváltozott minden. Tehát fantasztikusan gyönyörû a Balaton föntrõl" - mondta el Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy.

Az altábornagy kisgyerek kora óta pilóta szeretett volna lenni, és ebben nagy szerencséjére a szülei is támogatták. A család akkor még Diósgyõrön lakott, és a miskolci repülõklub vitorlázó gépei keltették fel elõször az érdeklõdését. A család támogatása végig rendkívül fontos volt számára, elmondása szerint ez segített neki elviselni a hatalmas lelki megterhelést" - vélekedett az altábornagy.

„Kell egy támogató család az ember háta mögött, mert a férfiember fél ember, ha asszony nincs mellette, a dal is mondja ezt, de egy vadászpilóta esetében még inkább. Nagyon sok lelki megrázkódtatás éri az embert, amire felkészítettek bennünket, felkészülünk, de amikor bekövetkezik, akkor mégiscsak kell valami támaszték.”

A Bertha Bulcsú Mûvelõdési Ház zsúfolásig telt érdeklõdõkkel, akik nemcsak egy nagyon izgalmas és lendületes elõadást hallhattak, hanem néhány ereklyét is szemügyre vehettek. Kositzky Attila néhány vadászpilóta ruhát és egy sisakot is elhozott Balatongyörökre, színesítve ezzel az elõadást.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-03-01 14:33:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül