Ma 2021. 10 16.
Gál, Margit, Hedvig napja van.
Látogatók száma : 51044567    
Honlapkeszites

Lélekkristályok gazdag szimbolikával

Szabó Katalin grafikus „Lélekkristályok” címû kiállítását dr. Kostyál László mûvészettörténész nyitotta meg csütörtökön este a Medgyaszay Házban.

Kostyál László beszédében elsõként a mûvészet, mint fogalom definíciójáról beszélt. A hivatalos tanítás szerint, a mûvész sajátos eszközeivel a valóság visszatükrözése. De mi a valóság? Tette fel a pilátusi kérdést a mûvészettörténész.
A mûvészetekre már a kialakulásuk kezdetén hatással volt a spiritualizmus. A lelki, az isteni, a túlvilági szféra felé való kirándulás. Késõbb fontossá váltak az esztétikai funkciók. Azért, hogy a mûvész szépet, nemeset teremtsen. Fellelhetõk még a mûvészetekben a célzatos dekoratív és az értékképzõ funkciók. Ez utóbbiaknál már az alkotás pillanatában felmerül a mûgyûjteményekbe kerülés szándéka. Nem szabad megfeledkezni az elbeszélõ funkcióról sem, amikor a valós látvány kerül leképezésre.


A valós látvány leképezését Kostyál László Szabó Katalin portré képein keresztül tette szemléletessé. Majd az mûvészeten belül az etikai normák közvetítésérõl beszélt, arról hogy miként kapcsolódnak a spirituális funkciókhoz. A mûvészettörténész beszédében kiemelte a szimbolikus funkció jelentõségét, mely az alkotás több síkon belüli értelmezését teszi lehetõvé. Ezek a szimbolikus funkciók jócskán tetten érhetõk Szabó Katalin képein, grafikáin. Az Életfa címû alkotáson keresztül - amely egy lehullott falevél erezetébõl életre kelt terebélyes fát ábrázol, amint a Glóbuszból kinõ - megtudtuk, hogy a mû nem csak esztétikailag szép, hanem mélyebb értelmezéssel bír. Nem pusztán az élet, a természet örök körforgását hivatott ábrázolni. Az életfa a magyar népmesék, a mondavilág örök eleme. Összeköti az eget és a földet, így összeköti az õsi magyar világkép különbözõ szféráit. Nem elhanyagolható az ábrázolásban a fa, mint matéria, amely a születéstõl a halálig jelen van az ember életében. (bölcsõ, ágy, asztal, koporsó) A fa adja a kapanyelet és a puskatust. Nyáron az élõfa adja a hûsítõ árnyékot, kivágva télen a meleget. Mélyebb értelmezést adhat a gyökérzet szerepe csak úgy, mint a kristálygömb, amibõl kinõ. A lélek ugyanis nem látható, de jelen van, virágzik és kinõ.
Kétségtelen, hogy a tárlat látogatói minden alkotáson hallatlanul gazdag szimbolikus értékeket fedezhettek fel. A kiállítás november végéig tekinthetõ meg a Medgyaszay Házban.
Cz.Cs.
 2009-11-09 08:01:52


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül