Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55353438    
Honlapkeszites

Horváth Jácint (DK) Nagykanizsa 2017-es költségvetésérõl

A múlt héten fogadta el Nagykanizsa Megyei Jogú Város közgyûlése a város 2017. évi költségvetését. A költségvetést egyes képviselõtársaim úgy minõsítették, hogy „minden idõk legjobb költségvetése”. Azonban a költségvetésben, és annak bevételi oldalán komoly aggályok adódnak, amelyek miatt ez a költségvetés sokkal inkább a mûködési tartalékok felélésének költségvetése, szerintem az elmúlt évek egyik legsötétebb prognózisa - jelentette ki Horváth Jácint a Demokratikus Koalíció helyi képviselõje mai sajtótájékoztatóján .


- Aggasztó jelek mutatkoznak a város saját bevételei, legfõképp az iparûzési adó bevételek terén. Míg 2015-ben 3,9 Mrd Ft volt, addig ez a tavalyi évben alig haladta meg a 3 milliárd Ft-ot, és idén is ennyit várunk. Kijelenthetõ, hogy a városban mûködõ vállalkozások nyeresége 25%-kal esett vissza, így az ebbõl befolyó adóbevétel is ezarányban csökken. A jövõbeli kilátások sem túl jók, hiszen 2018-ra a tervezet további össz-adóbevétel csökkenéssel számol. Ez azt mutatja, hogy a nagykanizsai vállalkozásoknak rosszabbul megy, mint két éve.

- A másik aggasztó jel, hogy az idei évben az elõterjesztõ Dénes Sándor polgármester szerint „a mûködési költségvetés hiánya 2 687 725 Ft”. Magyarul a város mûködésre 2,6 Mrd Ft-tal többet költ az idén, mint amennyi bevétele lesz. (Az elõzõ két évben ez a szám 0 Ft volt.) Erre most még van forrás, egyrészt a tavalyi maradvány, másrészt pedig a város által lekötött 2 Mrd Ft. De a tervek szerint ezt az idén feléli a város, és jövõre alig marad mûködési tartalék.

- A betervezett fejlesztési tartalékok csak bizonyos projektekre használhatók fel, így azok nagyrész 2018-ban megvalósuló fejlesztéseket finanszíroznak majd. Azok hatása pedig csak legkorábban 3-5 év múlva lesz legkorábban érzékelhetõ - szögezte le a képviselõ.

Kanizsa2017-02-16 13:58:00


További hírek:


POLITIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül