Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408501    
Honlapkeszites

Cseresnyés: eredményesen zárult az ifjúsági garancia rendszer elsõ két éve

Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az elsõ két évet követõen látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvezõ  munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára csütörtökön az Ifjúsági garancia címû szakmai konferencián.


Cseresnyés Péter ismertette: a tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 12,7 százalékra csökkent, ami uniós összehasonlításban a hatodik legkedvezõbb érték, a foglalkoztatás pedig 29,1 százalékra nõtt a korábbi 20 százalékról.         

Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi indulása óta eltelt két évben csaknem 60 ezer 25 év alatti fiatal továbblépését segítette az Ifjúsági garancia program. A 2022-ig tartó kezdeményezésre összesen 200 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, amellyel lehetõség nyílik a munkaerõpiacon keresett szakképzettség vagy egy önálló vállalkozás elindításához szükséges készségek megszerzésének elõsegítésére.     

Az államtitkár bejelentette egyúttal, hogy mostantól online is lehet jelentkezni az ifjúsági garancia rendszerre. Az ifjúsági garancia immár Facebookon is elérhetõ.     

Cseresnyés Péter ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi eredményekkel nem lehet megelégedni, hiszen a fiatalkori   munkanélküliség csökkentése, megelõzése korunk egyik legnagyobb kihívása, miközben viszont több munkáltató munkaerõhiányra panaszkodik. Megjegyezte: a munkaerõ kereslet és kínálat egyensúlytalansága egyúttal rámutat az oktatási-, képzési rendszerek, a munkaerõpiaci prognózisok, a mobilitási lehetõségek hiányosságaira.     

Navracsics Tibor az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa felszólalásában  méltatta az ifjúsági garancia rendszer eddigi eredményeit.  A rendszer  2013-as indulás óta Európa szerte 5,5 millióról 4 millióra csökkent az ifjúsági munkanélküliek száma. Jelentõs eredménynek értékelte, hogy a 2-12 hónapig terjedõ programra Olaszországból 3424 jelentkezés, Spanyolországból 2879, Portugáliából 2406 regisztráció érkezett, tehát nagy az érdeklõdés az olyan országokban, ahol viszonylag magas az ifjúsági munkanélküliség.     

A biztos kitért arra, hogy váratlanul nagy sikert aratott az Európai Szolidaritási Testület tavaly decemberben indult kezdeményezése, melynek keretében a 18-30 éves fiatalok önkéntesnek mehetnek, vagy szakmai tapasztalatot szerezhetnek külföldön, a szervezetnél eddig több mint 22 ezren regisztráltak - mondta. A regisztráció lehetõséget nyújt a fiatalok számára, hogy egy másik országban gyakornoki programot kezdjenek és a késõbbi elhelyezkedést elõsegítõ készségeket sajátítsanak el - mutatott rá az uniós biztos.     

Simon Attila István munkaerõpiacért felelõs helyettes államtitkár elõadásában a jövõ feladatai közé sorolta a teljesen inaktív fiatalok megszólítását és az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a fiatalok motiválatlanságának kezelését. A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a tervek szerint 2022-ig mintegy 180 ezer fiatal kaphat segítséget az elhelyezkedéshez, vagy piacképes tudás megszerzéséhez.       

A fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban hozta létre az Ifjúsági garancia rendszert, amely különbözõ eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. Ennek része a fiatalok vállalkozóvá válását segítõ program, gyakornoki, valamint munkerõpiaci programok.

MTI - Kanizsa2017-02-16 13:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül