Ma 2023. 6 5.
Fatime, Fatima, Bonifác napja van.
Látogatók száma : 55350453    
Honlapkeszites

Májusban kerülhet asztalunkra ismét libahús

Nem csökkent üzletünkben a baromfihús iránti kereslet a madárinfluenza hivatalos bejelentése óta. Bõségesen kapunk csirke és pulykahúst, nincs fennakadás egyik termékbõl sem – válaszolta a Kanizsának Kozári Géza, a Fõ úton lévõ húsáruház vezetõje.

– Viszont hiánycikk lett a kacsa, a liba pedig el is tûnt a polcokról – tette hozzá. Kacsát a szokásos heti kétszeri szállítás helyett csak egy alkalommal kapunk, és a megrendelt mennyiségnél jóval kevesebbet. A baromfitenyésztõ gazdaságban májusra ígérték a libavágást, azután újra el tudjuk látni vásárlóinkat libahússal.


A pulykatermékeket az Alföldrõl, a szarvasi pulykafeldolgozó üzembõl hozzák a beszállítóink, mivel a Dunántúlon nincs is más hasonló feldolgozó üzem. Bármekkora mennyiséghez hozzá lehet jutni, csak a kacsa és a liba hiányzik egyelõre.

Az Alföld jellemzõ állata mindkettõ, tenyésztésükkel ott foglalkoznak nagy mennyiségben. A Dunántúlon inkább csak magánszemélyek tartják ezeket a jószágokat. A probléma az, ha a baromfitelep egy-egy épületében a járvány miatt levágják az állatokat, utána lefertõtlenítik az épületet, majd három hetet várnak, és újra lefertõtlenítenek. Emiatt sajnos kimarad egy turnus. A zártan nevelt állatokkal nincs semmi gond, gyakorlatilag a víziszárnyasok betegedhetnek meg a madárinfluenza miatt. – összegezte tapasztalatait az áruház vezetõje.

B.E.2017-02-16 08:27:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül