Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55337891    
Honlapkeszites

Idén sikert remélnek a MOL Zöldövezet pályázatától

A Hevesi Sándor Általános Iskola elõtti zöldterületet szeretnék megújítani idén tavasszal a MOL Zöldövezet pályázatának segítségével. Ennek érdekében fogott össze a városunkat üzemeltetõ VIA Kanizsa Zrt, az általános iskola és a Nagykanizsai Civil Kerekasztal.


– Tavaly már egyszer megpróbálkoztunk a pályázattal, akkor nem jártunk sikerrel, idén viszont csökkentettük a megigényelt pénzösszeget, és most nyerni szeretnénk – bocsátotta elõre Budavölgyi Kálmán, a Kerekasztal ügyvezetõje. – Egymillió forinttal terveztük az idén azt a pályázatot, ami a Hevesi Sándor Általános Iskola elõtti zöldterület megújítását célozza, ebben önerõ is szerepel. A pályázatról márciusban fognak dönteni, és azt szeretnénk, ha április végére, tehát még a tavasz folyamán meg is valósulhatna a felújítás – emelte ki az ügyvezetõ.

– Nagyon reménykedünk a sikerben, hiszen az iskolánk energetikai felújítása megtörtént, ez azt jelenti, hogy teljes szigetelést kapott az intézmény, mind a tetõszerkezetet, mind pedig a homlokzatot tekintve. Ezen kívül túl vagyunk a nyílászárók cseréjén is, így most következhetne végre az iskola elõtti kis park, amely 35 évvel ezelõtt került kialakításra – hangsúlyozta Szabó Erzsébet, a Hevesi Sándor Általános Iskola igazgatója. – Az élõnövényzet sajnos elöregedett, megújításra vár, csakúgy, mint a szabadtéri bútorelemek, illetve a szemetes edények is. A csapadékvíz sem folyik már el megfelelõen, a járdák töredezettek, nagyobb esõzések idején megérünk közlekedni a hatalmas tócsák között. Amikor az intézményünk szigetelését végezték, akkor az épület biztonságos és szakszerû felállványozása miatt több fát is ki kellett vágni, ezeket is feltétlenül pótolni szeretnénk. Tehát ezek miatt fontos, hogy idén sikerre vigyük ezt a pályázatot. A kis parkunkhoz kapcsolódó további feladat, hogy a köznyelvben csak „kígyó”-ként emlegetett köztéri szobrot is megújítsuk: itt elsõsorban a szabadtéri alkotás lefestésérõl szeretnénk majd gondoskodni – mondta végül Szabó Erzsébet.

– Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely a közterületeink megújítását célozza, hiszen ez tulajdonképpen a mi munkánkat is megkönnyíti – bocsátotta elõre Fitos István, a VIA Kanizsa vezérigazgatója. – Ha már szóbakerült a „kígyós” szobor, annyit szeretnék itt megemlíteni, hogy gondolkodtunk ennek további sorsát vizsgálva egy olyan lehetõségen is, hogy esetleg szabványos játszótéri elemmé alakítsuk át, de ennek tetemes költségei miatt inkább úgy döntöttünk, hogy továbbra is köztéri szoborként fog funkcionálni az elmúlt évtizedek alatt a Hevesi általános iskola egyik ismertetõ jegyévé vált, színes fémkígyó.A park megújításával kapcsolatban elmondhatom, hogy aktívan részt vettünk a pályázat kidolgozásában, kertész kolleganõm, Konrád Németh Cecília tervezte meg tulajdonképpen az iskola elõtti, megújítani kívánt park növényzetét. Ez egyben a pályázat fõ eleme is, hiszen elõírás volt az, hogy a megpályázott keretösszeg kétharmad részét a zöld növényzet megújítására költsük. Így az iskola elõtti két kis sétány fog megújulni sikeres pályázat esetén mészkõzúzalékos változatban, de a fõ figyelmet a fákra, cserjékre és sövényre fogjuk majd fordítani – szögezte le Fitos István, a városüzemeltetés vezetõje.

Konrád Németh Cecília városgondnok a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy a pályázati anyagban szereplõ terveik szerint 20 fát – tölgy, juhar és szil –, továbbá 40 cserjét szeretnének telepíteni, valamint,összességében közel 100 méter hosszú sövényt is ültetnének majd a tavasz folyamán, ha sikerrel szerepelnek a MOL pályázatán.

Dr. Papp Attila2017-02-15 08:37:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül