Ma 2023. 6 10.
Margit, Gréta napja van.
Látogatók száma : 55410854    
Honlapkeszites

Netes barangolás a kanizsai bibliotékában

Akár a polcokon, a címek között is böngészhetünk, anélkül hogy kitennénk a lábunkat otthonról.


Immár virtuálisan is bejárható a könyvtár: az intézmény informatikusa az épületen belül több mint 60 helyszínen készített panorámafotókat. Az eredményt a Google térképén lehet megnézni.

A 360 fokos, forgatható fotók egyre népszerûbbek – egyebek mellett innen jött a virtuális könyvtári séta ötlete. Ezután akár a polcokon, a címek között is böngészhetünk, anélkül hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Az intézmény informatikusa, Szörényi Szabolcs azt mondta: „Az fontos volt, hogy a fényképezés nyitvatartási idõben történjen, azért, hogy a leendõ olvasóink lássák, hogyan mûködik a könyvtár. Ezt tulajdonképpen kedvcsináló is: ha valaki még nem látogatta meg a könyvtárat, akkor is „be tudjon jönni”, és így láthatja, hogy vannak kellemes zugok, ahol fiatalok beszélgetnek egymással, olyan csendesebb olvasótermek, ahol például friss újságot, napilapot lehet olvasgatni, illetve felmérheti az állományunk nagyságát.”

A Google-térképes bejárás egy kattintással elérhetõ a könyvtár honlapjáról. Czupi Gyula könyvtárigazgató kérdésünkre elmondta: „Nagy örömmel járom a világot úgy, hogy elõtte elkalandozok oda az internet segítségével. Legutóbb például a koppenhágai könyvtárat jártam be így, és utána meg is nézhettem, ami nagyon kellemes élmény volt. Akkor még nem gondolhattam, pedig ez néhány hónappal ezelõtt volt, hogy a könyvtárunk lesz az elsõk egyike a környéken, ami ilyennel rendelkezik. Azt gondolom, hogy egy távoli pontról megismerjék egy vidéknek a jellegzetességét, ahhoz jók ezek a fajta képek. Aztán, hogy egy épületet is be lehet ezzel járni, ami éppenséggel Nagykanizsa könyvtára, annak különösen örülök.” Az intézmény igazgatója folytatást ígér: egyrészt a panorámafotók rendszeresen frissülnek a jövõben, másrészt bízik abban, hogy más intézmények, épületek is élnek majd a virtuális séta lehetõségével.

Kanizsa TV - Kanizsa2017-02-06 09:41:00


További hírek:


KULTÚRA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül