Ma 2023. 6 2.
Kármen, Anita, Péter napja van.
Látogatók száma : 55338245    
Honlapkeszites

Biztosítók: az ónos esõk jelentõs károkat okoztak az országban

Az elmúlt napokban az ónos esõk jelentõs károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik - közölték az MTI által megkérdezett biztosítók szakemberei.


Az ónos esõs idõszakban mintegy 600 kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz a gépjármû-biztosításokhoz kapcsolódóan. A biztosító szakemberei szerint, amikor ónos esõ esik, de már intenzív havazáskor is, átmenetileg csökken a kárbejelentések aránya, ugyanis ilyenkor, aki teheti, nem indul útnak. Az úton lévõk viszont gyakrabban okoznak kárt, ami az ónos idõszakot követõen a károk számának 10-15 százalékos növekedését is eredményezheti.     

A biztosító szakemberei szerint az ónos esõ idején a károk jellegét tekintve a rövid követési távolság okozta ráfutásos, valamint az útról való lesodródás, sávelhagyás miatt bekövetkezett ütközések a gyakoribbak. Ónos esõben a gépjármû-vezetõk kisebb sebességgel közlekednek, ezért kisebb a valószínûsége nagyobb károk kialakulásának. A tapasztalatok alapján akkor kell nagyobb értékû károkra számítani, amikor a síkos felület meglepetésként éri a gépjármû vezetõket, és nem tudnak felkészülni a veszélyre.     

A K&H Biztosítónál mintegy 30 százalékkal nõtt meg a balesetbiztosításokkal kapcsolatos bejelentések aránya, jellemzõen csonttöréses balesetekkel kapcsolatban jelentettek káreseményt. Az napokban bejelentett károkból mintegy 40 balesetre vonatkozott, amelyek a csúszós út okozta sérüléssel függtek össze.     

A Groupama Biztosító az ónos esõt követõen a kárbejelentések néhány százalékos emelkedésére számít. A biztosítónál még nem tapasztaltak kimagasló számú kárbejelentést, a következõ napokban azonban számítanak arra, hogy érezhetõen megemelkednek a bejelentések. Legjellemzõbbek ilyenkor az esések miatti csonttörések, az autókat illetõen pedig a koccanásos vagy az útelhagyásos balesetek.     

A vagyonbiztosítási károk is jelentõsek voltak: januárban tapasztalható hideg miatt nagymértékben, mintegy 20 százalékkal több vízóra, illetve csõtörés kárról érkezett jelzés a Groupamához.     

Az idei téli szezonban - 2016. december elejétõl 2017. január végéig - 333 millió forinttal több kárt fizetett ki az Uniqa Biztosító a gépjármûkárokra, mint egy évvel korábban, és több mint 9000 kárbejelentést fogadott a társaság - mondta Vereczki András, az Uniqa lakossági biztosítások és kárrendezés terület vezetõje.     

Hozzáfûzte: az idén január 13-án fogadták a legtöbb kárbejelentést (mintegy 500-at), az átlagos közel dupláját. A gépjármûkároknál 11 százalékkal több kárról kaptak bejelentést decemberben és januárban, mint egy évvel korábban, a kárkifizetés jelentõsen emelkedett, 124 százalékra nõtt. Ez azt mutatja, hogy a bekövetkezett károk súlyosabbak voltak, mint a korábbi évben, az átlagos kárérték 350 ezer forintot tett ki.     

Vereczki András elmondta: a decemberi és januári lakás- és balesetkárok az elõzõ év hasonló idõszakához képest több mint duplájára nõttek. A lakásban történt baleseti károk száma közel 30 százalékkal emelkedett, míg az átlagos kárérték közel duplájára nõtt az elõzõ téli idõszakhoz képest. A baleseti mûtéti térítés átlagos kárértéke 137 ezer forint volt.     

Az Uniqa Biztosítónál a fagyás miatti csõtörés-károk okozták a legnagyobb veszteségeket. Volt olyan kárbejelentés, ahol az okozott kár 6 millió forint körüli alakult, de az átlagos kárérték is 270 ezer forintot tett ki a fagykárok esetében.     

A hirtelen jött enyhüléssel a károk még csak most fognak jelentkezni, ezért a télen magára hagyott nyaralók, lakások állapotát célszerû minél elõbb ellenõrizni. Sok esetben a temperáló fûtés átmeneti kimaradása miatt is bekövetkeztek vezeték-fagyás károk, de akár közvetlenül az épület helységein belül, vagy a technológiailag szükséges, de sok esetben fûtetlen helyiségben, például garázsban, padlástérben elhelyezett vezetékekben is jellemzõ a fagyás okozta sérülés. Ilyen esetekben az átlagos kárérték 63 ezer forint körül van - fejtette ki Vereczki András.     

Az Aegon Magyarország ügyfelei januárban közel 850 "meteorológiai" kárt jelentettek, a becsült kárösszeg meghaladja a 71 millió forintot. A biztosító olyan károkat is megtérít, amelyekre sokan nem is gondolnának, ezért érdemes figyelni lakásbiztosításokra.     

A biztosítónál a legtöbb kárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentették (111-et), míg Szabolcs-Szatmár-Beregbõl 109 bejelentés érkezett, a fõvárosban pedig 88 jelzést kaptak. A januári károk jelentõs részét vihar okozta (670-et), ezt követi a hónyomás/ónos esõ okozta kár (149 ilyen bejelentés ) és a jégverés elõidézte kár (21 eset).     

A napokig tartó ónos esõ és havazás nyomán még folyik a károk összesítése, de érkezett bejelentés a biztosítóhoz az áramszünet következtében leolvadó hûtõkben és fagyasztókban megromló ételek miatt is - 11 ilyen jelzés volt.     A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dõlõ fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is.     

A gépjármûvekben a leszakadó, letörõ faágak által okozott károkat kizárólag casco biztosítás alapján tudja a biztosító kifizetni - olvasható az Aegon Magyarország Zrt. összesítésében.

MTI - Kanizsa2017-02-04 08:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül