Ma 2023. 3 21.
Benedek, Bence, Miklós napja van.
Látogatók száma : 54759974    
Honlapkeszites

A reformáció jegyében

1517. október 31-én Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára kitûzte 95 tézisét, amely reformok sorozatát indította el az élet minden területén. És ezzel megkezdõdött reformáció, amely a vallásgyakorlás mellett az élet minden területére kiterjedt. Nagykanizsa is büszkélkedhet egy reformátorral, 1582-ben ugyanis, protestáns családban, itt született Kanizsai Pálfi János, aki a Dunántúli Református Egyházkerület egyik legkiemelkedõbb püspöke volt, õ szervezte meg 1615-ben Pápán az elsõ magyarországi presbitériumot. A Nagykanizsai Református Egyházközség ezért is szeretne méltóképpen megemlékezni az egyik legjelentõsebb egyházi megújulásról, a reformációról, mondta lapunknak Hella Ferenc református lelkipásztor.


Az emlékév elsõ fejezete, a hagyományos Kanizsai esték sorozat, február 10-én, pénteken 18 órakor kezdõdik a református templomban, ahol Steinbach József püspök Isten igéje és a reformáció címmel tart elõadást. Ekkor kiállítás is nyílik Gulyásné Raksányi Olga képeslapjaiból; a tárlat Kálvin János életét és munkásságát mutatja be.

A második elõadást február 17-én, ugyancsak este 6 órától rendezik a gyülekezeti teremben. Tõkéczki László történész professzor lesz a vendég, aki A reformáció hatásai a magyar történelemre címmel fejti ki gondolatait.

Február 24-én Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület fõjegyzõje a reformációs Európáról beszél az érdeklõdõknek, majd március 3-án Lehota M. János esztéta a reformáció képzõmûvészetre gyakorolt hatását mutatja be.

Március 10-én Takaró Mihály irodalomtörténész lesz a vendég és egy újabb kiállítás is nyílik, a Reformátusok az irodalomban. Az elõadások mellett a zene is szerepet kap, március 17-én Dinnyés József „daltulajdonos” Huszár Gál megszólaltatott énekeit mutatja be.

Március 25-én, szombaton egyházmegyei presbiteri konferenciát rendeznek, a napot Mészáros János Eleknek, az egyik televíziós tehetségkutató verseny gyõztesének énekes elõadása zárja.

Marosi Gábor

Steinbach József püspök elõadása nyitja a programsorozatot (Fotó: Parókia Portál)2017-02-01 16:01:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül