Ma 2023. 6 9.
Félix, Előd, Annamária napja van.
Látogatók száma : 55408724    
Honlapkeszites

Átmenetileg bezárt több balatoni jégpálya

A csapadék és a megindult enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még kivárnak - derül ki az MTI szerdai körképébõl.


Pintér Tamás, a siófoki jégpálya üzemeltetését végzõ Balaton-parti Kft. ügyvezetõje az MTI-nek azt nyilatkozta szerda reggel, hogy erre a hétre bezárnak, mivel a lehullott csapadék és az enyhülés miatt vastagon áll a víz a Balaton jegén. Ha nem indul be lényeges olvadás a következõ napokban, és ismét hidegebbre fordul az idõ, megvizsgálják az újranyitás lehetõségét.     

A keszthelyi jégpályát üzemeltetõ önkormányzati cég illetékesei a szerdai bejárás után úgy döntöttek, hogy a jégpályát átmenetileg bezárják, az újbóli nyitást szintén az idõjárástól teszik függõvé. Itt a jégvastagság 30 cm, de több helyen hatalmas tócsákban áll a víz.     

Balatonfüreden az Eszterházy strandon jelöltek ki hivatalos jégpályát, amelynek gondozója, a Probio Zrt. üzemeltetési vezetõje, Ágoston Ferenc a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, egyelõre nem tervezik a jégpálya bezárását, mert a jég biztonságos, állapota megfelelõ.     

Balatonkenese önkormányzata közleményt adott ki arról szerdán, hogy a Vak Bottyán strandnál kijelölt jégpályát az idõjárási viszonyok romlása miatt átmenetileg bezárják.     

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetõje az MTI megkeresésére elmondta: a lehullott és még várható csapadék, valamint a következõ napokban is folytatódó enyhülés rontja a Balatonon kialakult jég minõségét és állagát, de a tavon kialakult vastag jégborítás felolvadásához több idõ kell. A következõ hetek idõjárása még bizonytalan, esély lehet újabb lehûlésre és a vizes jégfelszín visszafagyására.     

Hozzátette, a hétvégén az obszervatórium munkatársai több helyen, a nyílt vízen is mértek jégvastagságot a Siófok-Balatonalmádi közötti vonalon, az 28-32 centiméter között változott. A lehullott ónos esõ és a várható kisebb csapadék, valamint a 0 fok fölé kúszó nappali hõmérséklet még nem olvasztja el a Balaton jegét, viszont vízréteget képez a felszínén. Kérdéses, hogy egy újabb hidegfront okozta lehûlés hatására milyen vastag és milyen állagú lesz a jég a következõ hetekben. Ilyen, a februári hidegek hatására történt visszafagyásra volt már példa a korábbi években - mondta a meteorológus.

MTI - Kanizsa2017-02-01 13:47:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül